Suikerprijs houdt stijging niet vast

6 nov 2018 Suiker

De suikerprijs op de Europese markt werd in oktober geprikkeld doordat de verwerking in centraal zuidelijk Brazilië wat stroever verloopt. Eerder in het seizoen zorgde droogte nog voor vertraging en afgelopen maand maakte neerslag juist dat veldwerk werd bemoeilijkt.
Volgens Unica, de Braziliaanse organisatie van suikerproducenten, werd tussen 1 april en 16 oktober ruim 23 miljoen ton suiker geproduceerd in centraal Zuid-Brazilië. Dat is ruim een kwart minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Het kleinere aanbod zorgt ervoor dat de prijzen op een hoger niveau kwamen, maar dit vasthouden lukt niet. De voorraad suiker in de wereld is groot en dat blijft op de prijs drukken. Ook is 26% minder Braziliaanse suiker uitgevoerd, dat komt deels doordat meer suiker is verwerkt tot ethanol. Een belangrijke afnemer van Braziliaanse suiker is Algerije. India, dat opvallend genoeg ook suiker uit Brazilië exporteert, heeft aangekondigd zelf meer suiker te gaan exporteren. Wat extra druk op de prijzen geeft.

 

Kleinere opbrengst EU
Op de termijnmarkt in Londen staat de suikernotering voor het eerst aflopende contract (decembercontract) op $ 348 per ton. De Europese suikeroogst is in de laatste oogstprognose van de Europese Commissie verlaagd. In de oktoberprognose wordt uitgegaan van een Europese suikerproductie van 18,8 miljoen ton. In de vorige maandprognose ging de Commissie nog uit van 19,2 miljoen ton.

Bron Boerderij

Suiker

Als Introducing Broker bieden wij u de mogelijkheid om in een scala van producten te handelen, waaronder suiker op Euronext Liffe (Sugar #5) en NY ICE (Sugar #11). Alle global commodities zijn via ons verhandelbaar. Om in deze producten te kunnen handelen kunnen wij voor u een rekening openen.

Contractspecificaties

LIFFE (London)
Contractgrootte: 50 ton
Openingstijden: 08.45 - 17.30u
Min. prijsverschil: $0.10 ($5.00)
Notatie: $ per 1000kg
   
ICE (New York)
Contractgrootte: 112000 pounds
Openingstijden: 07.30-19.00h
Min. prijsverschil: $0,01 ($11,20)
Notatie: $-cent/pound

 

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in London

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in New York