Braziliaanse soja-oogst naar nieuw record

Belo Horizonte - Dankzij de gunstige weersomstandigheden verwacht Brazilië voor 2014/2015 een soja-oogst van 93,5 miljoen ton. Als dit wordt gehaald is dat een stijging van 7 procent vergeleken met de 87,5 miljoen ton van de oogst van 2013/2014 en daarmee een nieuwe record.

In sommige delen van Brazilië is door droogte wat later gezaaid dan normaal, maar de afgelopen maanden is de regenval gunstig geweest. In de gebieden waar vroeg is gezaaid wordt momenteel al geoogst. Het grootste deel van het soja-areaal is nu in het stadium van de zaadzetting. Deze periode en de hoeveelheid regen is cruciaal voor het eindresultaat. De weersvooruitzichten zijn niet onverdeeld gunstig en zouden de oogst nadelig kunnen beïnvloeden. Naar schatting is er in totaal ruim 31 miljoen hectare soja ingezaaid. Per hectare wordt een opbrengst verwacht van iets minder dan 3 ton.

Volgens de vereniging van de sojaverwerkende industrie (Abiove) heeft Brazilië in 2014 bijna 48 miljoen ton soja geëxporteerd met een opbrengst van ruim $23 miljard. Ook werd bijna 14 miljoen ton sojaschroot geëxporteerd met een waarde van bijna $7 miljoen. De afzet van sojaolie is met 1,3 miljoen liter, waarde $1 miljard, lager dan het vorige jaar.

door Jos van de Vooren in Boerderij

Koolzaad, sojameel en sojabonen

Als Introducing Broker voor BinckBank bieden wij u de mogelijkheid om op de Matif te handelen in koolzaad. Om in dit product te kunnen handelen kunnen wij voor u een rekening openen bij BinckBank.

Global commodities

Als Introducing Broker bieden wij u de mogelijkheid om in een scala van producten te handelen, waaronder sojabonen en sojameel. Alle global commodities zijn via ons verhandelbaar. Om in deze producten te kunnen handelen kunnen wij voor u een rekening openen.

Fysieke markt

Nederland

Duitsland

Frankrijk

 

Contractspecificaties

MATIF (Parijs)
Contractgrootte: 50 ton
Handelstijden: 10.45 - 18.30u
Min. prijsverschil €0.25 (€12.50)
Notering € per 1000kg
   
CBOT (Chicago)
Contractgrootte: 5000 bushel
Handelstijden: 23.00 -20.00u
Min. prijsverschil $0.25 ($12.50)
Notering $-cent/bushel

 

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in Parijs

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in Chicago

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland

Het weer wereldwijd