Copa Cogeca: verbod op neonicotinoïden dramatisch

Brussel – De EU produceert volgend jaar 4,3 procent minder koolzaad door het verbod op zaadontsmettingsmiddelen die neonicotinoïden bevatten.

Voorzitter Arnaud Rousseau van de werkgroep Koolzaad van de Europese boerenbond Copa Cogeca vindt de situatie dramatisch in een aantal lidstaten. "Die daling van 4,3 procent is een gemiddelde schatting voor de hele EU. In een aantal lidstaten is de situatie dramatisch, zeker als het tijdelijke verbod permanent wordt. Het leidt tot banenverlies op het platteland. In Finland keldert het areaal koolzaad, waardoor oliemolens de deuren sluiten. Ook in Duitsland en Spanje krimpt het koolzaadareaal dramatisch. In Frankrijk en Italië hebben ook de maistelers last van het verbod op neonicotinoïden. In het Verenigd Koninkrijk verwacht de boerenbond NFU dat het inkomen van de akkerbouwers door het verbod met 36 procent daalt. De zaadbehandeling is voor zomerkoolzaad de enige manier om insectenschade aan het gewas te voorkomen."

De Europese Commissie stelde een verbod in per 1 oktober 2013. Dat geldt voor twee jaar voor drie bepaalde neonicotinoïden. De Europese voedselautoriteit Efsa concludeerde eerder dat bijen sterven door deze chemische stoffen. In die twee jaar dat het verbod geldt moet er duidelijkheid komen over het werkelijke effect van de neonicotinoïden op bijen. De producenten Bayer CropScience en Syngenta zijn een procedure gestart tegen het verbod.

door Jan Engwerda in Boerderij

Koolzaad, sojameel en sojabonen

Als Introducing Broker voor BinckBank bieden wij u de mogelijkheid om op de Matif te handelen in koolzaad. Om in dit product te kunnen handelen kunnen wij voor u een rekening openen bij BinckBank.

Global commodities

Als Introducing Broker bieden wij u de mogelijkheid om in een scala van producten te handelen, waaronder sojabonen en sojameel. Alle global commodities zijn via ons verhandelbaar. Om in deze producten te kunnen handelen kunnen wij voor u een rekening openen.

Fysieke markt

Nederland

Duitsland

Frankrijk

 

Contractspecificaties

MATIF (Parijs)
Contractgrootte: 50 ton
Handelstijden: 10.45 - 18.30u
Min. prijsverschil €0.25 (€12.50)
Notering € per 1000kg
   
CBOT (Chicago)
Contractgrootte: 5000 bushel
Handelstijden: 23.00 -20.00u
Min. prijsverschil $0.25 ($12.50)
Notering $-cent/bushel

 

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in Parijs

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in Chicago

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland

Het weer wereldwijd