Drentse Nedersoja loopt voorop

Drenthe is dit jaar koploper bij de teelt van Nedersoja. Inmiddels telen 26 Drentse boeren soja, waarvan 21 nieuwe soja-boeren. Deze zomer was 143 hectare van de Drentse bodem met sojaplanten bedekt. Daarmee heeft Drenthe niet alleen het grootste aantal hectares, maar ook de meeste soja-boeren van Nederland.
De totale landelijke soja-opbrengst per hectare is met 3.000 kilo bonen per hectare nog nooit zo hoog geweest. Het gemiddelde in de drie noordelijke provincies - Drenthe, Groningen en Friesland - blijft daar met 2.00 kilogram bonen per hectare wel iets bij achter, aldus Agrifirm.

Provinciesteun voor sojteelt
De sojateelt in Noord-Nederland wordt dit jaar door de drie provincies met ruim honderdduizend euro ondersteund. In 2018 stijgt dit bedrag naar bijna honderdtachtigduizend euro. De totale Nederlandse sojaoogst gaat naar Agrifirm in Emmeloord. Daar wordt de soja geselecteerd en zo nodig verder gedroogd, voordat het naar de voedingsmiddelenindustrie gaat.

Tekst: Ruud Jacobs
Beeld: Ruth van Schriek
Bron Akkerwijzer

 

Koolzaad, sojameel en sojabonen

Als Introducing Broker voor BinckBank bieden wij u de mogelijkheid om op de Matif te handelen in koolzaad. Om in dit product te kunnen handelen kunnen wij voor u een rekening openen bij BinckBank.

Global commodities

Als Introducing Broker bieden wij u de mogelijkheid om in een scala van producten te handelen, waaronder sojabonen en sojameel. Alle global commodities zijn via ons verhandelbaar. Om in deze producten te kunnen handelen kunnen wij voor u een rekening openen.

Fysieke markt

Nederland

Duitsland

Frankrijk

 

Contractspecificaties

MATIF (Parijs)
Contractgrootte: 50 ton
Handelstijden: 10.45 - 18.30u
Min. prijsverschil €0.25 (€12.50)
Notering € per 1000kg
   
CBOT (Chicago)
Contractgrootte: 5000 bushel
Handelstijden: 23.00 -20.00u
Min. prijsverschil $0.25 ($12.50)
Notering $-cent/bushel

 

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in Parijs

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in Chicago

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland

Het weer wereldwijd