'EU oogst in 2015 minder koolzaad'

Brussel – De EU produceert volgend jaar 10 procent minder koolzaad. Maar dat is nog altijd de één na grootste oogst ooit, na die van dit jaar.

Dat verwacht het Franse marktbureau Stratégie Grains in de eerste koolzaadprognose voor de nieuwe oogst. De oogst in 2015 komt op 21,6 miljoen ton, is de schatting. Dat is 2,5 miljoen ton minder dan het record van 24,1 miljoen ton van dit jaar.

Het marktbureau schat dat het areaal koolzaad met 200.000 hectare krimpt naar 6,5 miljoen hectare. Dat komt volgens Stratégie Grains doordat telers hogere verwachtingen hebben van de graanprijs dan voor de koolzaadprijs. Het marktbureau gaat in de prognose uit van een gemiddelde hectareopbrengst in de EU van 3,3 ton per hectare. Dit jaar lag de opbrengst per hectare op een record van 3,6 ton. Ondanks de forse daling van de productie, is 21,6 miljoen ton de één na grootste koolzaadoogst ooit in de EU, als de prognose uitkomt. Dan valt de oogst even groot uit als in 2009.

Het Amerikaanse marktbureau Lanworth gaat volgens de landbouwsite Agrimoney uit van een Europese oogst van 22,3 miljoen ton. Lanworth verwacht een geringere daling van het areaal, omdat het prijsverschil tussen koolzaad en graan niet zo groot was.

Stratégie Grains publiceert ook een prognose over de productie van zonnebloemenzaad. Die komt in 2015 in de EU op 8,5 miljoen ton. Dat is 400.000 ton of 4,5 procent minder dan dit jaar. De productie van sojabonen komt op 1,8 miljoen ton. Dat is gelijk aan dit jaar.

Ook Canada produceert al twee jaar achter elkaar veel koolzaad. Het statistisch bureau StatCan schat de oogst van dit jaar op 15,6 miljoen ton. Dat is iets minder dan de recordoogst van 2013. Door de grote beschikbaarheid is koolzaad goedkoper dan vorig jaar.

door Jan Engwerda in Boerderij

Koolzaad, sojameel en sojabonen

Als Introducing Broker voor BinckBank bieden wij u de mogelijkheid om op de Matif te handelen in koolzaad. Om in dit product te kunnen handelen kunnen wij voor u een rekening openen bij BinckBank.

Global commodities

Als Introducing Broker bieden wij u de mogelijkheid om in een scala van producten te handelen, waaronder sojabonen en sojameel. Alle global commodities zijn via ons verhandelbaar. Om in deze producten te kunnen handelen kunnen wij voor u een rekening openen.

Fysieke markt

Nederland

Duitsland

Frankrijk

 

Contractspecificaties

MATIF (Parijs)
Contractgrootte: 50 ton
Handelstijden: 10.45 - 18.30u
Min. prijsverschil €0.25 (€12.50)
Notering € per 1000kg
   
CBOT (Chicago)
Contractgrootte: 5000 bushel
Handelstijden: 23.00 -20.00u
Min. prijsverschil $0.25 ($12.50)
Notering $-cent/bushel

 

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in Parijs

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in Chicago

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland

Het weer wereldwijd