Goede oogsten drukken sojaprijs

De prijsindex voor sojabonen van de International Grains Council (IGC) stond 10 oktober op 199 punten. Daarmee staat die 1% lager dan een week eerder.

De oogst verloopt soepel in de Verenigde Staten, waardoor de verwachting is dat de oogstprognoses worden overschreden.
De productie van sojabonen groeit, maar daarnaast ook de consumptie. Wel nemen de zorgen in de markt toe, omdat de voorraden krimpen. Toch zakt de sojaprijs op de internationale markten vanwege de beter dan verwachte productie.
De Argentijnse president Mauricio Macri werd eind 2015 gekozen op basis van een hervorming. Een belangrijk onderdeel was de afschaffing van uitvoerbelastingen op de meeste landbouwproducten, om de landbouw te stimuleren. Het was de bedoeling om de belasting jaarlijks met 5% te verminderen totdat er geen exportbelasting meer overblijft, maar de regering lijkt de opbrengsten nodig te hebben. De exportheffingen op tarwe en mais werden direct op nul gezet. Maar bij soja bleef een exportheffing van 30% bestaan, vanwege de inkomsten voor de overheid.
Argentijnse sojatelers stappen over op mais
Macri wilde de exportheffing op sojabonen verlagen naar 25%, maar stelt deze beslissing nu uit tot 2018. De belasting wordt in plaats daarvan vanaf januari 2018 tot en met december 2019 maandelijks verlaagd met 0,5%. Die beslissing stimuleert Noord-Argentijnse akkerbouwers om over te schakelen naar mais. Deze akkerbouwers zitten verder van de havens, waardoor de transportkosten hoger liggen. Hogere graanprijzen prikkelen telers om minder sojabonen te zaaien. Dat kan later de prijzen van oliehoudende zaden laten stijgen.
Prognose: prijsdruk sojabonen neemt iets toe.
Bron Boerderij

 

Koolzaad, sojameel en sojabonen

Als Introducing Broker voor BinckBank bieden wij u de mogelijkheid om op de Matif te handelen in koolzaad. Om in dit product te kunnen handelen kunnen wij voor u een rekening openen bij BinckBank.

Global commodities

Als Introducing Broker bieden wij u de mogelijkheid om in een scala van producten te handelen, waaronder sojabonen en sojameel. Alle global commodities zijn via ons verhandelbaar. Om in deze producten te kunnen handelen kunnen wij voor u een rekening openen.

Fysieke markt

Nederland

Duitsland

Frankrijk

 

Contractspecificaties

MATIF (Parijs)
Contractgrootte: 50 ton
Handelstijden: 10.45 - 18.30u
Min. prijsverschil €0.25 (€12.50)
Notering € per 1000kg
   
CBOT (Chicago)
Contractgrootte: 5000 bushel
Handelstijden: 23.00 -20.00u
Min. prijsverschil $0.25 ($12.50)
Notering $-cent/bushel

 

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in Parijs

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in Chicago

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland

Het weer wereldwijd