Grote oogst houdt sojaprijs in toom

De gunstige weersverwachtingen blijven het meest bepalend op de sojamarkt. De verwachte recordopbrengst van sojabonen drukt de prijs.

 

De prijsindex van de International Grains Council (IGC) stond maandag 5 september op 204 punten voor sojabonen en dat is 1,4% lager dan een week eerder. De verwachting is dat de prijs onder druk blijft staan tot de oogst op het noordelijk halfrond is afgerond. De percelen met sojabonen staan er in de Verenigde Staten in goede conditie bij, waardoor er hoge opbrengsten worden verwacht.

Veel import uit China

Toch staat de IGC-prijsindex van sojabonen vergeleken met een jaar geleden 12% hoger. Dat komt omdat China veel sojabonen blijft importeren. China, de grootste importeur van sojabonen in de wereld, importeert naar verwachting komend seizoen 87 miljoen ton sojabonen. Dat is de prognose van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA).

China heeft aangekondigd dat het de eigen productie van sojabonen gaat stimuleren. Door hoge interventieprijzen van mais heeft het land enorme voorraden opgebouwd van 111 miljoen ton mais. Dat is meer dan de helft van de eindvoorraad in de wereld. Om de relatief hoge opslag- en productiekosten voor mais te drukken stimuleert China de productie van sojabonen met subsidies. Dat heeft geen prijsdrukkend effect op de korte termijn, maar kan in de toekomst voor minder vraag naar sojabonen op de wereldmarkt leiden.
Bron Boerderij

 

Koolzaad, sojameel en sojabonen

Als Introducing Broker voor BinckBank bieden wij u de mogelijkheid om op de Matif te handelen in koolzaad. Om in dit product te kunnen handelen kunnen wij voor u een rekening openen bij BinckBank.

Global commodities

Als Introducing Broker bieden wij u de mogelijkheid om in een scala van producten te handelen, waaronder sojabonen en sojameel. Alle global commodities zijn via ons verhandelbaar. Om in deze producten te kunnen handelen kunnen wij voor u een rekening openen.

Fysieke markt

Nederland

Duitsland

Frankrijk

 

Contractspecificaties

MATIF (Parijs)
Contractgrootte: 50 ton
Handelstijden: 10.45 - 18.30u
Min. prijsverschil €0.25 (€12.50)
Notering € per 1000kg
   
CBOT (Chicago)
Contractgrootte: 5000 bushel
Handelstijden: 23.00 -20.00u
Min. prijsverschil $0.25 ($12.50)
Notering $-cent/bushel

 

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in Parijs

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in Chicago

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland

Het weer wereldwijd