Koolzaadnotering Parijs fors omhoog

De koolzaadprijzen stijgen deze week fors op de termijnmarkt in Parijs. Sterke prijsstijging van palmolie en tijdelijk vaste prijzen voor ruwe olie hebben de koolzaadprijzen een flinke zet omhoog gegeven.
Op de termijnmarkt in Parijs klom de koolzaadprijs voor het eerstaflopende contract op maandag 4 april naar €369,25 per ton. Daarmee is de koolzaadprijs terug op het niveau van begin januari dit jaar.

Analisten verwachten dit seizoen een iets kleinere koolzaadproductie dan vorig jaar in de Europese Unie. De koolzaadproductie in de EU wordt door de Europese organisatie van graanhandelaren Coceral geschat op 21,6 miljoen ton, wat ongeveer 1% minder is dan een jaar geleden. De daling komt met name door beperkter areaal in Groot-Brittannië en Polen. Daarentegen worden er waarschijnlijk meer sojabonen geoogst.

De sojabonenprijs blijft in Europa rond hetzelfde prijsniveau schommelen. De sojaprijsindex van de International Grains Council (IGC) blijft de afgelopen week balanceren tussen 176 en 177 punten (100 = prijs januari 2000).

Sojabonenprijs VS komt naar verwachting onder druk te staan

Op de termijnmarkt in Chicago steeg de sojaprijs eind vorige week, de positieve impuls was een gevolg van goede verkoopdata in de Verenigde Staten.

Voor de langere termijn verwacht Rabobank Agri Commodity Markets Research dat de sojabonenprijs in de VS onder druk komt te staan. Het areaal sojabonen komt volgens de publicatie Prospective Plantings (USDA-enquête onder ruim 83.000 akkerbouwers) dit jaar op 33,3 miljoen hectare. Dat is iets minder dan vorig jaar en kleiner dan analisten hadden verwacht. Bij een gemiddelde hectare-opbrengst stijgen de voorraden volgend seizoen, met prijsdruk als gevolg.

Prognose: koolzaadprijs stijgt, sojabonen stabiel.
Bron Boerderij

Koolzaad, sojameel en sojabonen

Als Introducing Broker voor BinckBank bieden wij u de mogelijkheid om op de Matif te handelen in koolzaad. Om in dit product te kunnen handelen kunnen wij voor u een rekening openen bij BinckBank.

Global commodities

Als Introducing Broker bieden wij u de mogelijkheid om in een scala van producten te handelen, waaronder sojabonen en sojameel. Alle global commodities zijn via ons verhandelbaar. Om in deze producten te kunnen handelen kunnen wij voor u een rekening openen.

Fysieke markt

Nederland

Duitsland

Frankrijk

 

Contractspecificaties

MATIF (Parijs)
Contractgrootte: 50 ton
Handelstijden: 10.45 - 18.30u
Min. prijsverschil €0.25 (€12.50)
Notering € per 1000kg
   
CBOT (Chicago)
Contractgrootte: 5000 bushel
Handelstijden: 23.00 -20.00u
Min. prijsverschil $0.25 ($12.50)
Notering $-cent/bushel

 

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in Parijs

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in Chicago

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland

Het weer wereldwijd