Koolzaadprijs onder druk

De koolzaadprijzen lieten op de termijnmarkt in Parijs een opgaande lijn zien, de laatste weken.
Vorige week woensdag sloot het eerstaflopende termijncontract (februari 2017) op € 386,25 per ton. Dat was de hoogste notering in ruim vijf maanden. Maar donderdag en vrijdag zakten de noteringen in Parijs, omdat sojabonen donderdag lager geprijsd werden op de termijnmarkt in Chicago. Dat kwam door de nieuwe Wasde-prognose van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA).

Groeiende eindvoorraad

Het ministerie schatte de beschikbaarheid van sojabonen voor dit seizoen 2017/2018 groter in dan in de vorige Wasde-prognose van oktober. Het verbruik (345 miljoen ton) is kleiner dan de productie (349 miljoen ton). Daardoor groeit de eindvoorraad dit seizoen naar een record van 98 miljoen ton.

 

Vrijdag sloeg de sojamarkt al weer om in Chicago. De Amerikaanse overheid gaat de importheffing voor biodiesel uit Argentinië zwaarder belasten. Dat verbetert de concurrentiepositie van Amerikaanse sojaolie. Daarnaast speelt mee dat het droog blijft in de sojaregio’s van Brazilië, hetgeen de productie kan verminderen.

Koolzaadoogst beter dan verwacht

Of koolzaad hiervan kan profiteren is afwachten. Sinds donderdag staat de notering in Parijs onder druk. Canada heeft een betere koolzaadoogst dan verwacht, waardoor er meer beschikbaar komt voor de export. Dat kan de prijzen drukken op de wereldmarkt. Ook de prijs van palmolie staat onder druk, vanwege de grote beschikbaarheid van sojabonen. Maar de prijs van koolzaad kan wellicht profiteren van de oplopende olieprijs. Die ligt inmiddels weer op het niveau van juli 2015.

Bron Boerderij

Koolzaad, sojameel en sojabonen

Als Introducing Broker voor BinckBank bieden wij u de mogelijkheid om op de Matif te handelen in koolzaad. Om in dit product te kunnen handelen kunnen wij voor u een rekening openen bij BinckBank.

Global commodities

Als Introducing Broker bieden wij u de mogelijkheid om in een scala van producten te handelen, waaronder sojabonen en sojameel. Alle global commodities zijn via ons verhandelbaar. Om in deze producten te kunnen handelen kunnen wij voor u een rekening openen.

Fysieke markt

Nederland

Duitsland

Frankrijk

 

Contractspecificaties

MATIF (Parijs)
Contractgrootte: 50 ton
Handelstijden: 10.45 - 18.30u
Min. prijsverschil €0.25 (€12.50)
Notering € per 1000kg
   
CBOT (Chicago)
Contractgrootte: 5000 bushel
Handelstijden: 23.00 -20.00u
Min. prijsverschil $0.25 ($12.50)
Notering $-cent/bushel

 

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in Parijs

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in Chicago

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland

Het weer wereldwijd