Prijs koolzaad blijft vrij stabiel


De koolzaadnotering op de termijnmarkt in Parijs blijft vrij stabiel. Dat komt omdat de markt voor oliezaden tegengestelde krachten kent.
 

De stijging van de olieprijs duwt de noteringen van oliezaden omhoog. De goedlopende export van sojabonen vanuit de Verenigde Staten naar China heeft een positief effect op de Amerikaanse sojanoteringen. De VS exporteerde dit seizoen tot nu toe 39 miljoen ton sojabonen. Dat is 18 procent meer dan in dezelfde periode vorig seizoen. Australië verwacht een goede koolzaadoogst. Indonesië verhoogt de subsidie op biodiesel, die wordt bijgemengd in fossiele brandstoffen. En Maleisië exporteert minder palmolie vanwege de overstromingen in december vorig jaar.

Maar er zijn ook prijsdrukkende factoren. China publiceert opnieuw tegenvallende economische cijfers. De handel vreest dat China minder grondstoffen gaat importeren. China importeerde in januari 6,9 miljoen ton sojabonen. Dat is ongeveer 1,6 miljoen ton minder dan in december. Niet alleen de economische tegenwind speelt een rol. Chinese importeurs kopen minder sojabonen in de VS, in afwachting van het oogstaanbod vanuit Brazilië en Argentinië. Als de oogst goed op gang is gekomen, geeft dat prijsdruk. Daarnaast ziet het ernaar uit dat Zuid-Amerika veel sojabonen gaat oogsten. Dat drukt nog eens extra op de sojaprijs.

Verder wacht de handel af wat de nieuwe Wasde-prognose van het Amerikaanse ministerie van landbouw gaat brengen.

Prognose: koolzaadmarkt is stabiel.
Bron Boerderij

Koolzaad, sojameel en sojabonen

Als Introducing Broker voor BinckBank bieden wij u de mogelijkheid om op de Matif te handelen in koolzaad. Om in dit product te kunnen handelen kunnen wij voor u een rekening openen bij BinckBank.

Global commodities

Als Introducing Broker bieden wij u de mogelijkheid om in een scala van producten te handelen, waaronder sojabonen en sojameel. Alle global commodities zijn via ons verhandelbaar. Om in deze producten te kunnen handelen kunnen wij voor u een rekening openen.

Fysieke markt

Nederland

Duitsland

Frankrijk

 

Contractspecificaties

MATIF (Parijs)
Contractgrootte: 50 ton
Handelstijden: 10.45 - 18.30u
Min. prijsverschil €0.25 (€12.50)
Notering € per 1000kg
   
CBOT (Chicago)
Contractgrootte: 5000 bushel
Handelstijden: 23.00 -20.00u
Min. prijsverschil $0.25 ($12.50)
Notering $-cent/bushel

 

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in Parijs

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in Chicago

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland

Het weer wereldwijd