Sojabonen steeds goedkoper

De sojaprijs blijft maar dalen. De prijsindex van de International Grains Council (IGC) stond maandag op 174 punten.
 De IGC berekent de prijs op basis van drie noteringen in de Verenigde Staten, Brazilië en Argentinië en is een goede maat voor het prijsverloop op de wereldmarkt. Sojabonen waren op de wereldmarkt in bijna zeven jaar niet zo goedkoop. Een IGC-index van 174 punten is niet meer gezien sinds 13 maart 2009. Grote sojaprodcutie Er zijn een aantal redenen voor de prijsdruk. De belangrijkste is de grote productie van dit seizoen. De IGC schat die op 321 miljoen ton, net zo veel als vorig seizoen. Het verbruik zit er iets onder, waardoor de eindvoorraad op de wereld groeit naar 47 miljoen ton. Daarnaast gaat het niet meer zo florissant met de Chinese economie. Dat drukt de vraag naar grondstoffen. Dat heeft veel invloed op de sojaprijs. De IGC schat dat China dit seizoen 81 miljoen ton sojabonen koopt op de wereldmarkt. Dat is 63 procent van de totale wereldhandel.
Presidentsverkiezingen Argentinië
De prijsdruk wordt versterkt door de presidentverkiezingen in Argentinië. Zondag is Maurico Marci gekozen tot de nieuwe president. Hij heeft beloofd wat te doen aan de hoge exportheffingen voor tarwe, mais en sojabonen. Daardoor kan de export naar de wereldmarkt oplopen. De grote vraag is of bijna failliet land zich zo'n aderlating kan veroorloven.
Maar het werpt wel zijn schaduw op de sojaprijs. Lage prijs trekt speculanten aan Op de termijnmarkt in Chicago werden sojabonen wel iets duurder. Dat komt vooral doordat de lage prijs speculanten aantrekt. Bovendien regent het in het zuiden van Brazilië hetgeen de sojaoogst vertraagt. Terwijl het droog is in het westen en noorden, wat invloed heeft op de laatste groeispurt van de sojabonen.
Koolzaadprijs mee omlaag De prijsdruk bij sojabonen heeft ook een negatief effect op de koolzaadprijs. Het februaricontract op de termijnmarkt in Parijs sloot maandag op €374,50. Dat is de laagste notering in bijna twee maanden.
Prognose: prijsdruk blijft.
Bron Boerderij

 

Koolzaad, sojameel en sojabonen

Als Introducing Broker voor BinckBank bieden wij u de mogelijkheid om op de Matif te handelen in koolzaad. Om in dit product te kunnen handelen kunnen wij voor u een rekening openen bij BinckBank.

Global commodities

Als Introducing Broker bieden wij u de mogelijkheid om in een scala van producten te handelen, waaronder sojabonen en sojameel. Alle global commodities zijn via ons verhandelbaar. Om in deze producten te kunnen handelen kunnen wij voor u een rekening openen.

Fysieke markt

Nederland

Duitsland

Frankrijk

 

Contractspecificaties

MATIF (Parijs)
Contractgrootte: 50 ton
Handelstijden: 10.45 - 18.30u
Min. prijsverschil €0.25 (€12.50)
Notering € per 1000kg
   
CBOT (Chicago)
Contractgrootte: 5000 bushel
Handelstijden: 23.00 -20.00u
Min. prijsverschil $0.25 ($12.50)
Notering $-cent/bushel

 

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in Parijs

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in Chicago

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland

Het weer wereldwijd