'Sojaprijs in 2015 zwaarst onder druk'

Utrecht – De prijs van sojabonen staat in 2015 het sterkst onder druk van alle akkerbouwgewassen.

Dat komt omdat bij sojabonen de voorraden het grootst zijn in verhouding tot het verbruik.

Dat schrijft Rabobank Agri Commodity Market Research (Rabo-ACMR) in een rapport over de prijzen van agrarische grondstoffen. De Rabo-analisten hebben een schatting gemaakt van de noteringen op de termijnmarkten in Chicago, New York en Parijs voor het laatste kwartaal van 2014 en de vier kwartalen van 2015.

Door grote oogsten staan de prijzen van tarwe, mais en sojabonen in 2015 onder druk, meldt de Rabobank. Bij tarwe verwacht De Rabobank de minste prijsdruk, omdat de voorraden klein blijven ten opzichte van het jaarlijkse verbruik. Als de productie volgend jaar tegen valt op het noordelijk halfrond, kan de tarweprijs weer snel stijgen.

Bij mais zijn de voorraden veel groter. Volgens de Rabobank groeit de verhouding tussen de eindvoorraad en het verbruik naar 21 procent. Dat is de hoogste stocks-to-use-ratio voor mais sinds 2002. Dat blijft de maisprijs ook in 2015 drukken. De Rabobank verwacht daardoor wel een krimp in het maisareaal. Akkerbouwers telen dan liever tarwe of sojabonen.

Bij suiker verwacht de Rabobank een duidelijke prijsstijging in 2015, ondanks de grote voorraden. Dat komt omdat de wereld in seizoen 2014/2015 meer suiker verbruikt dan het produceert, na vier seizoenen van suikeroverschotten.

door Jan Engwerda in Boerderij

Koolzaad, sojameel en sojabonen

Als Introducing Broker voor BinckBank bieden wij u de mogelijkheid om op de Matif te handelen in koolzaad. Om in dit product te kunnen handelen kunnen wij voor u een rekening openen bij BinckBank.

Global commodities

Als Introducing Broker bieden wij u de mogelijkheid om in een scala van producten te handelen, waaronder sojabonen en sojameel. Alle global commodities zijn via ons verhandelbaar. Om in deze producten te kunnen handelen kunnen wij voor u een rekening openen.

Fysieke markt

Nederland

Duitsland

Frankrijk

 

Contractspecificaties

MATIF (Parijs)
Contractgrootte: 50 ton
Handelstijden: 10.45 - 18.30u
Min. prijsverschil €0.25 (€12.50)
Notering € per 1000kg
   
CBOT (Chicago)
Contractgrootte: 5000 bushel
Handelstijden: 23.00 -20.00u
Min. prijsverschil $0.25 ($12.50)
Notering $-cent/bushel

 

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in Parijs

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in Chicago

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland

Het weer wereldwijd