Areaal sojabonen EU groter dan 1 miljoen hectare

13 mrt 2018 Oliezaden

Het EU-areaal sojabonen komt dit jaar voor het eerst boven 1 miljoen hectare. Graanhandelsorganisatie Coceral verwacht dat de akkerbouwers in de EU dit jaar bijna 1,1 miljoen hectare sojabonen gaan zaaien. Vorig jaar werd de 1 miljoen hectare net niet gehaald.

Areaal sojabonen in EU verdubbeld
Als de prognose van Coceral uitkomt, dan is het areaal sojabonen in de EU sinds 2013 verdubbeld. Dat komt doordat een aantal lidstaten subsidie (gekoppelde steun) geeft aan de teelt van eiwitgewassen. De helft van het EU-areaal sojabonen staat in drie lidstaten: Italië (370.000 hectare), Roemenië (155.000 hectare) en Frankrijk (150.000 hectare). Deze drie landen geven subsidie voor de teelt van eiwitgewassen, zoals sojabonen.

Productie sojabonen naar bijna 3 miljoen ton
Door de groei van het areaal verwacht Coceral dit jaar een productie van bijna 3 miljoen ton sojabonen, op basis van de gemiddelde hectareopbrengsten van de laatste vijf jaar. Als dat werkelijkheid wordt, bereikt ook de productie een record. In drie jaar is de productie dan met 50% gestegen, van 2 miljoen ton in 2015 naar 3 miljoen ton dit jaar.
Bron Boerderij

Koolzaad, sojameel en sojabonen

Als Introducing Broker voor BinckBank bieden wij u de mogelijkheid om op de Matif te handelen in koolzaad. Om in dit product te kunnen handelen kunnen wij voor u een rekening openen bij BinckBank.

Global commodities

Als Introducing Broker bieden wij u de mogelijkheid om in een scala van producten te handelen, waaronder sojabonen en sojameel. Alle global commodities zijn via ons verhandelbaar. Om in deze producten te kunnen handelen kunnen wij voor u een rekening openen.

Fysieke markt

Nederland

Duitsland

Frankrijk

 

Contractspecificaties

MATIF (Parijs)
Contractgrootte: 50 ton
Handelstijden: 10.45 - 18.30u
Min. prijsverschil €0.25 (€12.50)
Notering € per 1000kg
   
CBOT (Chicago)
Contractgrootte: 5000 bushel
Handelstijden: 23.00 -20.00u
Min. prijsverschil $0.25 ($12.50)
Notering $-cent/bushel

 

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in Parijs

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in Chicago

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland

Het weer wereldwijd