China en VS prikkelen sojaprijs

9 jan 2019 Oliezaden

De handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China zijn deze week weer gestart. Op voorhand hiervan stegen de prijzen voor sojabonen vorige week op de internationale markten.

De sojanotering stijgt begin deze week, mede doordat China 900.000 ton Amerikaanse sojabonen zou hebben gekocht. Dat is positief voor de lopende onderhandelingen. De notering van sojabonen steeg op de termijnmarkt in Chicago vanaf oudejaarsdag met bijna 4% voor levering maart.

Chinese container geladen met sojabonen in de Amerikaanse staat Illinois. - Foto: ANP
Het aanbod soja vanuit Zuid-Amerika lijkt krapper door droogte, waardoor China toch Amerikaanse soja koopt. Volgens sommige analisten kan de Braziliaanse sojaproductie beperkt worden tot 116 miljoen ton, waar men een maand geleden nog uitging van 125 miljoen ton sojabonen. Dat komt door het gebrek aan neerslag in Brazilië. Hierdoor neemt de kans op een geringere sojabonenproductie toe en kent de markt opwaartse prijsdruk.
Een extra zetje op de markt wordt deels veroorzaakt doordat het wat langer onduidelijk blijft wat de laatste opbrengstschattingen van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) zullen zijn. Het maandelijkse Wasde-rapport is voor onbepaalde tijd uitgesteld, omdat Amerikaanse overheid op slot zit. De Amerikaanse shutdown duurt inmiddels al ruim 2 weken, omdat president Donald Trump geld op de begroting wil reserveren voor de grensmuur met Mexico. De Democraten weigeren het budget daarvoor beschikbaar te maken.
Koolzaadprijs stijgt
Ook voor koolzaad wordt een hogere prijs betaald. Koolzaadnoteringen profiteerden van de opnieuw stijgende ruwe-olieprijs.

Voor koolzaad staat de notering van het eerst aflopende contract op de termijnmarkt in Parijs begin deze week op € 367 per ton. Dat is een stijging van 1,2% vergeleken met een week eerder. Daarmee staat de notering op een iets hoger niveau dan een jaar geleden.
Prognose: stijgende prijzen oliezaden.
China koopt weer soja in VS
China kocht begin deze week 900.000 ton sojabonen in de Verenigde Staten. Dat meldt het Franse marktbureau Agritel. Het is de grootste aankoop sinds begin juli vorig jaar toen China een importheffing instelde voor soja uit de VS. De aankoop maakt deel uit van de onderhandelingen tussen de VS en China die nu plaatshebben over de handelsruzie tussen beide landen, die begin vorig jaar losbarstte.
De aankoop werd vorige week al verwacht. Sinds de importheffing koopt China veel sojabonen in Brazilië, maar dat land oogst door droogte veel minder sojabonen, terwijl China een enorme importbehoefte heeft van zo’n 90 miljoen ton sojabonen. Dat is bijna een kwart van de totale wereldproductie.
De aankoop door China en de droogte in Brazilië duwen de sojanotering omhoog op de termijnmarkt in Chicago. Op oudejaarsdag noteerde het maartcontract voor sojabonen op de termijnmarkt in Chicago $ 8,950 per bushel (€ 287 per ton). Maandag 7 januari sloot het contract op $ 9,242 per bushel (€ 297 per ton). Dat is een stijging van bijna 4% in 4 handelsdagen. Voor de handelsruzie tussen beide landen noteerde het maartcontract in Chicago boven $ 10 per bushel (€ 321 per ton).

Het wegvallen van de Chinese vraag pakt slecht uit voor de Amerikaanse sojasector. De VS oogstte dit seizoen 125 miljoen ton sojabonen. Dat is 65 miljoen ton meer dan het land zelf verbruikt. 5 jaar geleden bedroeg het sojabonenoverschot 41 miljoen ton. Sindsdien joeg de Chinese honger naar soja de Amerikaanse productie aan. De EU koopt dit seizoen wel meer Amerikaanse sojabonen, maar compenseert bij lange na niet het wegvallen van de Chinese vraag. Van juli tot en met december 2018 kocht de EU ongeveer 5,3 miljoen ton Amerikaanse sojabonen. China kocht vorig seizoen 2017-2018 zo’n 38 miljoen ton sojabonen van de Verenigde Staten. Dat was ruim 30% van alle Amerikaanse sojabonen en ruim 60% van de totale Amerikaanse soja-export.
Bron Boerderij
 

 

Koolzaad, sojameel en sojabonen

Als Introducing Broker voor BinckBank bieden wij u de mogelijkheid om op de Matif te handelen in koolzaad. Om in dit product te kunnen handelen kunnen wij voor u een rekening openen bij BinckBank.

Global commodities

Als Introducing Broker bieden wij u de mogelijkheid om in een scala van producten te handelen, waaronder sojabonen en sojameel. Alle global commodities zijn via ons verhandelbaar. Om in deze producten te kunnen handelen kunnen wij voor u een rekening openen.

Fysieke markt

Nederland

Duitsland

Frankrijk

 

Contractspecificaties

MATIF (Parijs)
Contractgrootte: 50 ton
Handelstijden: 10.45 - 18.30u
Min. prijsverschil €0.25 (€12.50)
Notering € per 1000kg
   
CBOT (Chicago)
Contractgrootte: 5000 bushel
Handelstijden: 23.00 -20.00u
Min. prijsverschil $0.25 ($12.50)
Notering $-cent/bushel

 

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in Parijs

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in Chicago

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland

Het weer wereldwijd