Aardappelmarkt heeft stelling ingenomen

8 nov 2018 Aardappelen update

De afgelopen week publiceerde de NEPG een productieraming voor Frankrijk, België , Nederland en Duitsland. De totale consumptieaardappeloogst in deze vier belangrijke aardappel producerende landen wordt op zijn minst 20% lager ingeschat dan vorig jaar en zal ruim onder de 20 miljoen ton bruto uitkomen.
Inmiddels is het genoegzaam bekend dat de opbrengsten extreem laag zijn. De fritesverwerkers, handelaren en producenten hebben inmiddels stelling genomen. De verwerkers bedienen zich van de contracten en kopen weinig bij voor de spotmarkt. De producenten wachten af zonder veel haast te maken om de vrije aardappelen te verkopen. Deze situatie kan zich nog weken voortslepen met als gevolg lage handelsvolume in de fysieke markt en op de termijnmarkt. Of er moet een onverwachte wending ontstaan. Bijvoorbeeld door de kwaliteit van de bewaaraardappelen of een toenemende exportvraag.
De kwaliteit van de Bintjes blijft een zorg. De lage onderwatergewichten  en het hoge percentage drijvers  drukken op de marktprijs van Bintjes. Diverse noteringscommissies in België en Frankrijk moeten creatief met de voorwaarden omgaan om nog een passende friteswaardige notering te publiceren.
Volgens de NEPG voorspellen de eerste indicaties over de contractprijzen voor vroege rassen een aanzienlijke stijging. Er worden grote vraagtekens gezet omtrent voldoende beschikbaarheid van pootgoed. De prijzen van de vrij verhandelbare pootgoedrassen zijn vast. PCA/Fiwap zette een prijs neer voor Nederlands pootgoed Bintje, gekocht per 5 ton klasse A, in zakken geleverd in maart 2019, per 100 kg van 90 tot 95 euro voor de maat 28/35 mm en 60 tot 65 euro voor de maat 35/50 mm. Het een en ander resulteert in een relatief hoge termijnmarkt voor de leveringsmaand april’20 van 16,50 euro ruim 2,00 euro hoger dan een jaar geleden voor de leveringsmaand april’19.
 

Beursnoteringen

Advertentie

 

Contractspecificaties

Contractgrootte: 25 ton
Handelstijden: 10.00 - 16.00u
Contractmaanden april, juni,
november
Min.prijsverschil €0,10  (€25)
Notering: € per 100 kg

 

Klik hier voor de
volledige contractspecificaties

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland

Weersverwachtingen in Noord-West Europa