Aardappelmarkt stabiel op hoog niveau

14 sep 2018 Aardappelen update

De termijnmarkt is in momenteel geparkeerd. Het handelsvolume is minimaal met prijsbewegingen tussen 30.50-31.50 euro. De markt borduurt voort op data die veelal het huidige sentiment bevestigen. De komende weken lijkt daar nog niet veel in te veranderen. In oktober zal het rooien van de hoofdoogst, als het weer het toelaat, in volle omvang toenemen. De oogstervaringen met betrekking tot kwantiteit en kwaliteit van de oogst kunnen dan misschien weer richting geven aan de termijnmarkt.
PCA/Fiwap publiceerde jl. dinsdag weer de proefrooiingen van Fontane en Bintje.
Voor Fontane is de gemiddelde Belgische bruto-opbrengst is toegenomen tot 38 ton/ha op 128 groeidagen met een fijne maatvoering  De regionale verschillen van de percelen zijn erg groot. Het 10-jarig gemiddelde ligt na evenveel groeidagen op 47 ton/ha.
De Belgische bruto-opbrengst voor Bintje is gestegen tot 35 ton/ha in 130 groeidagen met net zoals bij Fontane een behoorlijk verschil tussen Vlaanderen (39 ton/ha) en Wallonië (31 ton/ha). Het 10-jarig gemiddelde ligt na evenveel groeidagen op 47 ton/ha.
Het gewas is verder in de afrijping dan gemiddeld en doorwas blijft een probleem.
De fysiek markt is rustig prijshoudend. Verwerkers nemen het iets toenemende aanbod gemakkelijk op, veelal in de range tussen 25.00-29.0 euro afhankelijk van ras en kwaliteit. Belgapom noteerde vrijdag 14 september weer 25.00 euro voor Bintje, Fontane en Challenger met een stabiele stemming voor Bintje en Fontane en Challlenger hebben nog een vaste stemming (aanbod kleiner dan de vraag).
© De Vries & Westermann B.V.

Beursnoteringen

Advertentie

 

Contractspecificaties

Contractgrootte: 25 ton
Handelstijden: 10.00 - 16.00u
Contractmaanden april, juni,
november
Min.prijsverschil €0,10  (€25)
Notering: € per 100 kg

 

Klik hier voor de
volledige contractspecificaties

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland

Weersverwachtingen in Noord-West Europa