‘Bij aardappelen poten terug in de tijd?’

Wanneer autonoom werkende trekkers in beeld komen, waarom zou je dan nog met een zeer zware pootcombinatie in het land komen?

De ontwikkelingen in de landbouw staan niet stil. Zeker op het gebied van mechanisatie wordt heel wat ontwikkeld. Een van de belangrijkste argumenten voor nieuwe ontwikkeling is toename van de capaciteit. Op zich is dat heel logisch, want we beschikken steeds minder over mensen die capabel zijn om met hightechlandbouwmachines te rijden. Een groot nadeel hiervan is echter dat hierdoor machines steeds zwaarder worden.

De ideale aardappelpootcombinatie

Een mooi voorbeeld van die steeds zwaardere machines is de manier waarop we aardappelen poten. Veel moderne ondernemers zijn op zoek naar de ideale aardappelpootcombinatie. De all-in-one combinatie komt dan al snel in beeld. Het lijkt ideaal: één keer het land berijden en alle voorjaarswerkzaamheden zijn klaar. De grootste trekker op het bedrijf die voorheen in het voorjaar niet in het land mocht komen, krijgt nu ineens een prominente rol. Alle denkbare bewerkingen worden gecombineerd en er verschijnen combinaties waarvan sommige burgers denken dat we een mooie praalwagen voor de carnaval hebben bedacht.

‘Het eigen gewicht van dit soort combinaties kan oplopen tot boven 20 ton, exclusief pootgoed!’ 

Op verschillende plaatsen is onderzoek gedaan om te ontdekken welke vorm het best is. Vast staat dat het eigen gewicht van dit soort combinaties kan oplopen tot boven 20 ton, exclusief pootgoed! Overigens zijn er maar weinig mensen die zich realiseren hoe zwaar een gangbare pootcombinatie met frontfrees en tankjes van zichzelf al is.

Misschien was oude manier van poten zo gek nog niet?

Wie bij het zien van dergelijke grote machines oppert dat de oudere manier van poten – met een lichte trekker en rotoreg het land klaarmaken, en dan apart poten – misschien zo gek nog niet was, krijgt de reactie: ‘Moet je dat nog willen, dat is toch terug in de tijd?’ Maar je kunt ook redeneren: wat is nu belangrijker, grote capaciteit of een goede aardappelopbrengst en -kwaliteit?

Banden of rupsen

De meest gehoorde uitkomst van vergelijkingen in 2017 is dat het onder droge omstandigheden weinig verschil maakt hoe zwaar een combinatie is of op welke banden of rupsen een trekker staat. Oké, dat kan zo zijn. Maar onderzoek in het nattere voorjaar van 2016 liet opbrengstverschillen tot 15% zien tussen bereden en onbereden.

Welke pootmethode heeft de toekomst?

Grote vraag is nu welk systeem de toekomst heeft. Is dat de ouderwetse manier met een veelal afgeschreven investering, of de moderne combinatie van een paar honderdduizend euro. Een eenduidig antwoord is niet te geven. Belangrijkste factor hierin is, denk ik, de kwaliteit van de ondernemer. Als je de juiste omstandigheden zoals afgelopen voorjaar gebruikt, voldoet een all-in-one-systeem prima, maar bij grotere bedrijven die in de toekomst autonoom gaan rijden, komt de ‘ouderwetse’ manier zeker weer in beeld. Dus in hoeverre is dat dan terug in de tijd?

Bron:Boerderij

Beursnoteringen

Advertentie

 

Contractspecificaties

Contractgrootte: 25 ton
Handelstijden: 10.00 - 16.00u
Contractmaanden april, juni,
november
Min.prijsverschil €0,10  (€25)
Notering: € per 100 kg

 

Klik hier voor de
volledige contractspecificaties

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland

Weersverwachtingen in Noord-West Europa