Britse aardappelverwerkende industrie luidt nu ook de noodklok

In navolging van de Nederlandse en Duitse collega’s hebben de aardappelverwerkende bedrijven in het Verenigd Koninkrijk via de Potato Processors Association Ltd (PPA) nu ook hun bezorgdheid geuit over de impact van de huidige droogtecrisis op de Britse aardappelverwerkende sector. PPA verwacht serieuze problemen rond de beschikbaarheid van aardappelen die geschikt zijn voor verwerking.
De Potato Processors Association is blij met de toegezegde regeringssteun voor boeren tijdens de huidige extreme droogte, onder meer door de flexibiliteit bij de toepassing van de regels voor wateronttrekking. „De realiteit is dat de Britse aardappelverwerkende sector dit jaar voor grote uitdagingen staat, als gevolg van de huidige weersomstandigheden en vooral als gevolg van de tien opeenvolgende dagen in juli waar geregistreerde temperaturen boven de 30 graden kwamen”, zo meldt PPA.

Gevolgen tot in 2019
Hoewel het volgens koepelorganisatie nog te vroeg is om een definitief beeld te kunnen geven van de impact op de opbrengst en de omvang van de oogst van dit jaar, blijkt uit recent gepubliceerde AHDB-cijfers over areaalplanting dat de volumes aanzienlijk lager zullen zijn dan gemiddeld. PPA: „En het is zeer waarschijnlijk dat er serieuze problemen zullen zijn met betrekking tot de beschikbaarheid van aardappelen die geschikt zijn voor verwerking.” Hierbij wordt met name gewezen op de aardappelgrootte, de droge stof en mogelijk ook een toename van defecten zoals barsten en blauwe plekken."

Brexit
Omdat er waarschijnlijk minder aardappelen in de bewaring gaan en het feit dat niet alle opgeslagen volumes van optimale kwaliteit zijn, heeft deze droogte volgens PPA gevolgen voor Britse aardappelverwerkende bedrijven die zeker tot in de eerste helft van 2019 voelbaar zijn. Omdat ook op het vaste land van Europa de weersomstandigheden extreem droog zijn, waarschuwt de belangenorganisatie dat dit het volume van overtollige aardappelen, die beschikbaar zijn voor Britse import, zal beperken. „Het ontbreken van een definitief standpunt over de import van aardappelen en aardappelzaad, na de EU-exit op 29 maart 2019, draagt alleen maar bij aan de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd”, zo schrijft de PPA.

Bron Akkerwijzer

Beursnoteringen

Advertentie

 

Contractspecificaties

Contractgrootte: 25 ton
Handelstijden: 10.00 - 16.00u
Contractmaanden april, juni,
november
Min.prijsverschil €0,10  (€25)
Notering: € per 100 kg

 

Klik hier voor de
volledige contractspecificaties

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland

Weersverwachtingen in Noord-West Europa