‘CBS moet stoppen met oogstramingen’

De CBS-oogstramingen hebben voor telers geen toegevoegde waarde. Ze verstoren de vrije marktwerking.

Iedere herfst verschijnen ze weer, de cijfers van de oogstraming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS beweert dat iedereen belang heeft bij deze cijfers. De akkerbouwer kan zijn afzet hierop afstemmen en de handel heeft een indicatie van hoeveel product er dit seizoen te verwerken is.

Klinkt aardig, maar: hebben we hier in de praktijk ook iets aan? Ik denk dat deze cijfers voor de teler niets toevoegen. Door de Gecombineerde opgave zijn de arealen aardappelen en uien overal bekend, en wanneer we gaan oogsten weten we zelf precies hoe de opbrengsten daarvan zijn.

Natte oogstomstandigheden

Toen het CBS de cijfers afgelopen herfst presenteerde, had ik al mijn bedenkingen. Het bureau ging ervan uit dat het gehele areaal netjes geoogst was, met zeer grote opbrengsten. Zo rond half november was het grootste deel van de oogst achter de planken. Op dat moment heb je toch een goed beeld van de totale opbrengst. Waarom moet het dan nog tot februari duren voordat het CBS de raming naar beneden bijstelt als gevolg van de natte oogstomstandigheden en het niet oogsten van een deel van het areaal?

Het is ook zeker niet de eerste keer dat het CBS zijn oogstraming in de loop van het seizoen naar beneden bijstelt.

‘Nou heb ik altijd geleerd dat één fout nog steeds een negen is, maar het CBS maakt deze fout wel erg vaak’

Cijfers CBS beïnvloeden prijsvorming nadelig

Het is wel jammer dat deze cijfers de prijsvorming van onze producten nadelig beïnvloeden. Zoals nu berekend is, hebben ze de plank volledig misgeslagen met een volumedaling bij de zaaiuien van maar liefst 12%. Het ergste hiervan is dat het grootste deel van de uien ondertussen verhandeld is. Heeft het CBS ook al berekend wat deze fout voor invloed op de prijsvorming heeft, en wat dat dus uiteindelijk voor het inkomen van de teler betekent?

"Zoals nu berekend is, hebben ze de plank volledig misgeslagen met een volumedaling bij de zaaiuien van maar liefst 12%.

Nou heb ik altijd geleerd dat één fout nog steeds een negen is, maar het CBS maakt deze fout wel erg vaak. De handel kan hier ondertussen mooi gebruik van maken, want die maakt voor zichzelf ook een oogstraming. De handel weet precies hoeveel tonnen product er gemiddeld iedere week gesorteerd moeten worden om aan het eind van het seizoen de totale oogst verwerkt te hebben.
Stop met die onbetrouwbare cijfers

Mijn conclusie: deze cijfers van het CBS hebben voor de teler geen enkele toegevoegde waarde. Dus werk als teler niet langer mee aan het tot stand komen van deze oogstraming. In Den Haag hebben politici ook al Kamervragen gesteld. Laten we hopen dat het CBS stopt met het presenteren van deze onbetrouwbare cijfers. We krijgen met een minder inzichtelijke markt eerder een hogere prijs voor onze vrije producten, in plaats van dat we overal in de media kunnen lezen dat er een overschot aan product is.

Bron: Boerderij.

Beursnoteringen

Advertentie

 

Contractspecificaties

Contractgrootte: 25 ton
Handelstijden: 10.00 - 16.00u
Contractmaanden april, juni,
november
Min.prijsverschil €0,10  (€25)
Notering: € per 100 kg

 

Klik hier voor de
volledige contractspecificaties

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland

Weersverwachtingen in Noord-West Europa