Dankzij selectie minder problemem met acrylamide in aardappelen

Aardappelen kunnen worden geclassificeerd op basis van textuur of smaak, maar ook met betrekking tot de mogelijke ontwikkeling van acrylamide na het koken. Op deze manier kunnen de meest geschikte aardappelrassen worden geselecteerd. Het Italiaanse Sicural, een geaccrediteerd laboratorium, biedt deze service aan telers, verwerkers en kennisinstellingen.

"Een recente EU-vordering vermeldt de acrylamide niveaus in bepaalde soorten voedsel die een risico vormen. Het gaat om verbindingen na het koken dat begint bij precursoren zoals het reduceren van suiker asparagine. De reducerende suikers waaraan bijzondere aandacht moet worden besteed, zijn glucose, fructose en maltose. Het is een belangrijk aspect waar alle spelers in de sector rekening mee moeten houden. Aardappelen lopen namelijk het grootste risico", zegt Silvia Zuccherelli van Sicural.

Al op het veld kunnen er rassen worden geselecteerd die minder onderhevig zijn aan de vorming van acrylamide.
"Er worden studies uitgevoerd om bepaalde resultaten te leveren. Met onze analyse kunnen we de hoeveelheid aan aanwezige precursoren vaststellen zodat we preventief kunnen handelen en kunnen verifiëren of we binnen de wet opereren."

Bron:AGF

Beursnoteringen

Advertentie

 

Contractspecificaties

Contractgrootte: 25 ton
Handelstijden: 10.00 - 16.00u
Contractmaanden april, juni,
november
Min.prijsverschil €0,10  (€25)
Notering: € per 100 kg

 

Klik hier voor de
volledige contractspecificaties

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland

Weersverwachtingen in Noord-West Europa