EEX-Potato Index voor de derde week op rij plus 40 cent

13 apr 2018 Aardappelen update

De stemming op de aardappeltermijnmarkt is goedprijshoudend als gevolg van aantrekkende fysieke marktprijzen. De vraag naar Fontane, Agria, Markies en Innovator neemt toe en de prijzen schuiven 0,25-0,50 euro op. Alleen de vraag naar Bintje blijft voor de spotmarkt beperkt. In België en Frankrijk bleven de Bintje noteringen onveranderd staan op 2,00-3,00 euro. De EEX Potato Index noteerde 5,30 euro. Voor de derde week op rij een stijging van 0,40 cent. Als deze trend tot de expiratie van het aprilcontract wordt gecontinueerd dan zal de expiratie rond 6,00 liggen. Het aprilcontract sloot donderdag op 6,10 euro.
Het planten is nog steeds vertraagd in het noorden en westen van Europa, waar deze week 15 tot 40 mm regen viel maar er wordt ook vooruitgang geboekt, bijvoorbeeld in Duitsland.
Zuidwest-Nederland kreeg afgelopen week meer neerslag dan verwacht. De regen viel in Noord-Brabant, Zuid-Holland en Zeeland. De Hoekse Waard was het epicentrum van de storing met 30-40 mm neerslag. De landwerkzaamheden zullen hierdoor  beneden de grote rivieren  wat verder naar achter schuiven.
Ook in het Verenigd Koninkrijk hebben regen en koud weer de aanplant en de groei van het nieuwe oogst sterk beperkt. Net als op het vaste land keert het  'optimisme'  langzaam terug in de fysieke handel
De aardappelexport bleef afgelopen week onveranderd. PotatoNL noteerde 3,50-4,50 euro. Half mei begint Ramadan en misschien kan dit enige beweging brengen aan het exportfront.

© De Vries & Westermann B.V.
 

Beursnoteringen

Advertentie

 

Contractspecificaties

Contractgrootte: 25 ton
Handelstijden: 10.00 - 16.00u
Contractmaanden april, juni,
november
Min.prijsverschil €0,10  (€25)
Notering: € per 100 kg

 

Klik hier voor de
volledige contractspecificaties

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland

Weersverwachtingen in Noord-West Europa