Flinke achterstand akkerbouw door kou

Doetinchem – Akkerbouwgewassen hebben door het koude voorjaar een groeiachterstand van twee tot drie weken en door de recente neerslag worden bewerkingen op het land ernstig belemmerd.
 

In het hele land is een groeiachterstand van bijna alle gewassen het gevolg van het koude voorjaar, zo blijkt uit een rondgang langs teeltspecialisten. De vroege aardappelveiling begint waarschijnlijk twee weken later dan gebruikelijk.

De ontwikkeling van tarwe gaat wel door, merkt Luc Remijn van DLV Plant op. De Zuidwestelijke teeltadviseur hoopt dat het water tussen de aardappelen nog wegzakt, omdat het vers is. “We lopen gemiddeld twee weken achter op een gemiddeld jaar, maar het groeiseizoen duurt nog lang. De natuur kan veel goedmaken.”

Zijn collega in Flevoland, Paul Hooijman, sluit daarbij aan: “Het is laat, maar met heel groeizaam weer is dit te compenseren. De laatste jaren waren we een beetje verwend met vroege voorjaren, maar deze achterstand is wel flink.”

Hooijman ziet dat gewassen er mager bij staan. “Uienpercelen hebben een kwart minder planten dan normaal en de ontwikkeling loopt achter. Normaal gesproken hebben de planten de tweede pijp er in deze periode wel bij, maar nu bevindt de plant zich in het vlaggenbladstadium. Voorzichtig zijn met spuiten, dus.” Door de lagere plantenaantallen zal het product grover worden.

Het gros van de consumptieaardappelen moet nog boven komen, zegt Hooijman. De meeste bietenpercelen staan er goed bij.

Suiker Unie merkt wel op dat de onkruidbestrijding in het gedrang komt door de neerslag. “Op de schaarse momenten dat er kan worden gespoten, moeten dat ook in andere gewassen gebeuren. Door de hoge onkruiddruk zijn er in de afgelopen week de nodige bespuitingen uitgevoerd, vooral in het Zuidwesten en Westen. Hierdoor liggen er diepe spuitsporen op een aantal percelen.” Het koele voorjaar vertraagt de ontwikkeling van bieten. Ook de vroege aardappelteelt is ernstig vertraagd door de kou. David Hage, directeur van de veilingen in Sint Annaland: “Ik had gehoopt dat een mooie meimaand de achterstand zou wegwerken, maar op deze manier wil het niet zo vlotten.” Hage wil zo snel mogelijk met de handel beginnen, omdat de aardappelprijzen goed zijn. “Er is voldoende vraag in de markt, daar willen we graag op inspelen.”
door Petra Vos 22 mei 2013 Bron:Boerderij

Beursnoteringen

Advertentie

 

Contractspecificaties

Contractgrootte: 25 ton
Handelstijden: 10.00 - 16.00u
Contractmaanden april, juni,
november
Min.prijsverschil €0,10  (€25)
Notering: € per 100 kg

 

Klik hier voor de
volledige contractspecificaties

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland

Weersverwachtingen in Noord-West Europa