Hoogste hectareopbrengst aardappelen sinds jaren

De Nederlandse aardappeloogst stevent af op een van de hoogste hectare-opbrengsten sinds jaren. Misschien zelfs nog hoger dan in recordjaar 2014. Dat blijkt uit de meest recente proefrooiing van Aviko Potato.

De opbrengst van de belangrijkste fritesrassen ligt in week 36 op 65 ton per hectare. Dat is drie ton per hectare meer dan een week eerder. De opbrengst ligt in week 36 één ton per hectare boven de opbrengst van 2014, toen een recordoogst plaats vond. Uiteindelijk kwam de eindopbrengst toen op 65 ton per hectare uit.

Dat de opbrengst nu iets boven die van 2014 ligt, wil niet zeggen dat de opbrengst ook daadwerkelijk boven die van 2014 uitkomt. Het zijn proefrooiingen, legt Willem van Tilburg, hoofd inkoop grondstoffen van Aviko Potato, uit. “Elke week rooien we in een perceel twee keer 1,33 strekkende meter. Je kunt niet tweemaal hetzelfde stukje rooien, dus kunnen wekelijks opbrengstverschillen optreden. In dit stadium van het seizoen, waarbij de aardappelen al afrijpen, kan het dus voorkomen dat een proefrooiing een lagere opbrengst geeft dan een week ervoor, omdat de ene week op een perceel een iets vitaler stukje is gerooid dan een week later. De trend is echter dat we dit jaar op een van de hoogste opbrengsten ooit afstevenen.”
Volgens Van Tilburg zijn er weinig regioverschillen. Overal zijn de opbrengsten goed. Rasverschillen zijn er wel.
Grofte en onderwatergewicht
Ook qua grofte en onderwatergewicht gaat het crescendo. De aardappelen zijn uitzonderlijk grof. Het aandeel 50 millimeter opwaarts bedraagt in week 36 krap 90%. Gemiddeld is dat in week 36 82%, en in andere jaren dat aardappelen grof groeiden 84%. Seizoen 2017 levert dus beduidend grovere aardappelen dan andere ‘grove’-aardappeljaren.
Het onderwatergewicht is hard bijgetrokken. Eerder dit seizoen waren er zorgen, omdat het onderwatergewicht nog nooit zo laag was. Maar intussen ligt het onderwatergewicht rond het meerjarig gemiddelde.

Innovator Van der Linde
Handelshuis Van der Linde uit Emmeloord heeft in week 37 de laatste proefrooiing van dit seizoen uitgevoerd in Innovators. Deze komt uit op 63,5 ton per hectare met een onderwatergewicht van 380 gram. De opbrengst ligt een ton per hectare lager dan vorige week. Volgens directeur Eric van der Linde komt dit doordat de proefrooiing een steekproef is, waarbij de opbrengst iets kan variëren. De opbrengst komt in ieder geval 2,5 ton per hectare hoger uit dan het meerjarig gemiddelde.
Bron Boerderij

 

Beursnoteringen

Advertentie

 

Contractspecificaties

Contractgrootte: 25 ton
Handelstijden: 10.00 - 16.00u
Contractmaanden april, juni,
november
Min.prijsverschil €0,10  (€25)
Notering: € per 100 kg

 

Klik hier voor de
volledige contractspecificaties

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland

Weersverwachtingen in Noord-West Europa