PotatoNL start 14 november met landelijke aardappelnotering

Nederland krijgt één landelijke aardappelnotering. De eerste landelijke PotatoNL-aardappelnotering gaat 14 november van start.
De organisaties LNCN (beurs Emmeloord), Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO, beurs Rotterdam), Vavi en ZLTO (beurs Goes) hebben vertrouwen uitgesproken in de breed gedragen notering. “We gaan samen aan een nieuw fundament bouwen”, zegt Mark Brantjes, woordvoerder van PotatoNL. “Het is een grote stap vooruit.”

Nederland heeft een toonaangevende positie in de aardappelwereld op gebied van veredeling, teelt, handel en verwerking. De noteringen van de beurs Emmeloord, Rotterdam en Goes vervallen per 14 november. Met één landelijke notering twee keer per week wordt het overzichtelijker, vinden de organisaties.

10 aardappelnoteringen

De PotatoNL-notering komt gezamenlijk tot stand na inbreng vanuit teelt, handel en verwerkende industrie. Er komen in totaal 10 noteringen. Een fritesgeschikt categorie 1-notering met bestemming de Nederlandse, Belgische en Duitse fritesindustrie. De aardappelen voor fritesgeschikt categorie 2 worden gebruikt voor doeleinden als ambachtelijke frites, schillerijen, chips en export voor fritesverwerking in overige landen, die niet onder categorie 1 vallen. Daarbij worden drie fritesgeschikte hoofdrassen (Agria, Innovator en Fontane) en exportaardappelen genoteerd. Ook bovenmaats pootgoed, gesorteerde fritesaardappelen maat 40/50 millimeter, vlokken en voeraardappelen krijgen een aparte notering.

8 leden in noteringscommissie PotatoNL

PotatoNL heeft een noteringscommissie met twee leden namens de industrie, twee leden namens de handel en vier telers. De notering verschijnt wekelijks op dinsdag en donderdag onder leiding van een onafhankelijke gespreksleider. De notering wordt vastgesteld op basis van gedane zaken van in Nederland geteelde aardappelen.

Vele stappen gezet naar één aardappelnotering

De afgelopen jaren is meerdere malen vanuit verschillende hoeken van de aardappelsector een pleidooi gehouden voor één landelijke aardappelnotering. Zeeuwse telers in de westelijke regio boden nog weerstand vorig jaar november. LNCN-leden stemden voor een landelijke aardappelnotering in december 2016, waarbij de deur voor ZLTO werd opengehouden. De afgelopen maanden is in een werkgroep gewerkt aan de praktische invulling. Ook het reglement en protocol voor de notering is in de werkgroep opgesteld.

Bron Boerderij

Beursnoteringen

Advertentie

 

Contractspecificaties

Contractgrootte: 25 ton
Handelstijden: 10.00 - 16.00u
Contractmaanden april, juni,
november
Min.prijsverschil €0,10  (€25)
Notering: € per 100 kg

 

Klik hier voor de
volledige contractspecificaties

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland

Weersverwachtingen in Noord-West Europa