Schade door rot in pas geplante aardappelpercelen zuidwesten

De grote hoeveelheid neerslag van medio en eind april zorgt in het zuidwesten op de pas geplante aardappelpercelen voor behoorlijk wat schade als gevolg van rotte poters, aldus aardappelteler Michael Schippers van akkerbouwbedrijf Nieuw Campen in Kamperland (Noord-Beveland).

Vandaag (vrijdag 11 mei, red.) twitterde Schippers enkele foto’s de wereld over van poters die in de ruggen lagen te rotten. De beelden werden getweet met de tekst:

Lekker denk je (vroeg) aardappels gezet te hebben, na 60 mm afgesloten bed 3 kwart verrot aan poters. Begin t al goed zo.

Schippers: „Het ergste zijn de kopakkers. We hebben hier 60 mm regen gehad. De percelen hebben weliswaar niet onderwater gestaan, maar de grond is hier door die zware regen compleet dichtgeslagen.” Schippers teelt in totaal 60 hectare aardappelen en hiervan had hij 10 hectare net voor de regen gepoot. „Dat is het ras Musica. Ik schat dat hiervan zo’n 3 hectare schade heeft. Driekwart is daar rot en de rest is nog goed. Maandag komt de verzekering kijken hoe groot de schade precies is.”

Schippers is zeker niet de enige akkerbouwer met schade, zo vertelt hij vanaf de trekker. „Ik heb al van meer telers in Oud- en Nieuw Beijerland (Hoeksche Waard, red.) en op Flakkee gehoord dat ze ook behoorlijke schade door de zware regenval hebben. „Ook van collega’s hier in de buurt. Bij eentje is er ook schade op het veld. Die moet 8 hectare van het ras Solist overnieuw gaan zetten. Bij een andere teler zijn het ook alleen de kopakkers en een handelaar kwam mij vragen of ik nog poters over had, want die moest nieuw pootgoed hebben.”

En ondanks dat er de laatste week nauwelijks nog enige neerslag van betekenis is gevallen, is de grond in Kamperland volgens Schippers zeker nog niet ‘bekwaam’. „Gisteren ben ik er op een perceel nog met de pootmachine ingezakt. Die hebben we er met de trekker weer er uitgehaald.”

Bron:Akkerwijzer.

Beursnoteringen

Advertentie

 

Contractspecificaties

Contractgrootte: 25 ton
Handelstijden: 10.00 - 16.00u
Contractmaanden april, juni,
november
Min.prijsverschil €0,10  (€25)
Notering: € per 100 kg

 

Klik hier voor de
volledige contractspecificaties

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland

Weersverwachtingen in Noord-West Europa