Tsjechische aardappelprijzen verdubbelen

De aardappeloogst van dit jaar zal naar verwachting een van de slechtste zijn in decennia. Vanwege de langdurige periode van droogte zal de totale aardappeloogst dit seizoen ongeveer 20 procent lager liggen dan in het voorgaande jaar.

Vorig jaar hebben de Tsjechische telers ongeveer 820.000 ton aardappelen geoogst, terwijl dit jaar de oogst naar verwachting 645.000 ton zal bedragen, aldus de Tsjechische coöperatie van aardappeltelers. De laagste oogst van de afgelopen tien jaar was die van 2016 toen de opbrengst 604.000 ton bedroeg.

Het totale aardappelareaal in Tsjechië is dit jaar met ongeveer 2,3 procent gedaald, maar de lage opbrengst was vooral te wijten aan het ongewoon warme en droge seizoen.

Negatieve weersomstandigheden hebben ook geresulteerd in lagere aardappeloogsten in alle belangrijke aardappelproducenten van Europa, waaronder Groot-Brittannië, Duitsland, Nederland, België en Frankrijk. Deze landen worden geconfronteerd met een productiedaling van 30 procent.
Volgens radio.cz zegt agrarisch specialist Petr Havel dat de prijs van aardappelen waarschijnlijk zal verdubbelen als gevolg van de lage oogst.

Bron:AGF

Beursnoteringen

Advertentie

 

Contractspecificaties

Contractgrootte: 25 ton
Handelstijden: 10.00 - 16.00u
Contractmaanden april, juni,
november
Min.prijsverschil €0,10  (€25)
Notering: € per 100 kg

 

Klik hier voor de
volledige contractspecificaties

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland

Weersverwachtingen in Noord-West Europa