Weersverandering komt te laat voor de aardappelen

9 aug 2018 Aardappelen update

De weersverandering komt waarschijnlijk te laat om het tij te keren voor de aardappelen. De schade en achterstand van de aardappeloogst wordt steeds meer een fundament voor de prijsvorming op de markt.
Het weer wordt wel iets onbestendiger waardoor het neerslagtekort niet verder oploopt maar het is absoluut onvoldoende om uit de weerstress te raken voor de gewassen. Bovendien wordt het risico van doorwas actueler. Proefrooiingen bevestigen de vrees van lage opbrengsten in combinatie met een laag grofte percentage. In België bleven de resultaten van de stalen  van Fontane en Bintje, genomen op 7 en 8 augustus door PCA,  20% onder het 10-jariggemiddelde. De gemiddelde opbrengst voor Fontane met 100 groeidagen was 29 ton/ha (10-jarig gemiddelde ligt op evenveel groeidagen op 36 ton/ha of op dezelfde datum 40 ton/ha). De gemiddelde opbrengst voor Bintje met 100 groeidagen was 27 ton/ha (Het 10- jarig gemiddelde ligt na evenveel groeidagen op 34 ton/ha of op dezelfde datum (6 aug) op 37 ton/ha).
De dagmarkt wordt aangestuurd door de slechte voortgang van de aardappeloogst. Afgelopen dinsdag noteerde PCA/Fiwab 25.00-30.00 euro voor de vroege rassen. Maar ook voor langlopende contracten komt er weer meer interesse en afspraken voor 30 euro voor lange termijncontracten worden actueler.
De termijnmarkt noteerde donderdag weer boven 30 euro. De weerscorrectie aan het begin van de week resulteerde in een mutatie naar 28.00 euro. Het fundament van de slechte oogst lijkt inmiddels weer meer grip op de termijnnotering te krijgen. 

© De Vries & Westermann B.V.
 

 

Beursnoteringen

Advertentie

 

Contractspecificaties

Contractgrootte: 25 ton
Handelstijden: 10.00 - 16.00u
Contractmaanden april, juni,
november
Min.prijsverschil €0,10  (€25)
Notering: € per 100 kg

 

Klik hier voor de
volledige contractspecificaties

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland

Weersverwachtingen in Noord-West Europa