CBL: supermarkt speelt maar kleine rol in lage boerenprijs

2 nov 2018 Global Commodities

Supermarkten zijn belangrijk in de keten maar niet allesbepalend. Dat stelt het CBL, de brancheorganisatie voor supermarkten en foodservicebedrijven.
De brancheorganisatie reageert hiermee op de behandeling van de Landbouwbegroting die deze week in de Kamer wordt besproken en de publiekscampagne #watkrijgtdeboer die LTO Nederland is gestart. „Dit zal naar verwachting gepaard gaan met veel discussie over ketens en een goede prijs voor de boer. Maar supermarkten hebben voor het grootste deel geen invloed op de prijs die een boer krijgt voor zijn producten”, aldus het CBL.

Zandloper
Ketens zijn volgens het CBL vaak veel ingewikkelder dan wordt gedacht. „Vaak wordt de voedselketen voorgesteld als een zandloper, met in het midden slechts een handje vol supermarkten die allesbepalend zouden zijn”, zegt directeur Marc Jansen. Maar vaak is de situatie anders, meent de organisatie. Ter illustratie heeft het CBL voor zes ketens in beeld gebracht hoe de volumestromen lopen. Hieruit blijkt volgens het CBL hoeveel de Nederlandse land- en tuinbouwsector exporteert. „Op die hoogwaardige kwaliteitsexport is iedereen trots, ook wij. Maar Nederlandse supermarkten hebben hier voor zowel prijs- als kwaliteitseisen geen enkele invloed op.”

Opvallend in deze zes voorbeelden is dat er is gekozen voor producten die voor een groot deel worden afgezet op de wereldmarkt: de appelketen, eierketen, tomatenketen, uienketen, varkensketen en zuivelketen. Van varkensvlees wordt ruim 80 procent geëxporteerd, van uien bijna 100 procent en van tomaten ruim 90 procent. Een woordvoerder ontkent dat hier bewust naar is gekeken.

Scheve situatie
Met de campagne #watkrijgtdeboer wil LTO Nederland inzichtelijk maken hoe weinig van wat de consument betaalt naar de boer en tuinder gaat. Zo krijgt een aardappelteler van een kilo aardappelen die in de supermarkt € 1,30 kost gemiddeld € 0,14. LTO Nederland wil met deze online-campagne aandacht voor de ‘scheve situatie’ waarvan veel consumenten niet eens weet van hebben. Het inkomen van boeren en tuinders staat ondertussen al jaren onder druk terwijl de kostprijs oploopt.

Maar dat is veelal niet de schuld van de supermarkten, stelt het CBL. „Onze cijfers zetten de rol van de supermarkt in het juiste perspectief en geven aan wat onze positie is om maatschappelijk gewenste veranderingen in de gehele agrifoodsector af te kunnen dwingen”, aldus Jansen.
Bron Akkerwijzer

Mogelijkheden om te handelen

Als  Broker bieden wij u de mogelijkheid om op de Matif te handelen in maaltarwe, mais en koolzaad. Om in deze producten te kunnen handelen kunnen wij voor u een rekening openen bij BinckBank.

Global commodities

Als Introducing Broker bieden wij u de mogelijkheid om in een scala van producten te handelen. Alle global commodities zijn via ons verhandelbaar. Om in deze producten te kunnen handelen kunnen wij voor u een rekening openen.

Fysieke markt

Nederland

Duitsland

Frankrijk

 

Contractspecificaties

MATIF (Parijs)
Contractgrootte: 50 ton
Handelstijden: 10.45 - 18.30u
Min. prijsverschil €0.25 (€12.50)
Notering € per 1000kg
   
CBOT (Chicago)
Contractgrootte: 5000 bushel
Handelstijden: 23.00 -20.00u
Min. prijsverschil $0.25 ($12.50)
Notering $-cent/bushel

 

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in Parijs

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in Chicago

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland

Het weer wereldwijd