CDA stelt Kamervragen over oogstramingcijfers

13 feb 2018 Global Commodities

De Kamerleden Jaco Geurts en Joba van den Berg van het CDA willen van de ministers Eric Wiebes en Carola Schouten weten wat zij vinden van de impact van de CBS-cijfers op de afzet van met name uien.
De CDA-Kamerleden hebben gisteren schriftelijke Kamervragen ingediend na berichten over lage uienprijzen vanwege de oogstraming door het CBS. Diverse uientelers hebben kwaad gereageerd op de correctie die het CBS doorvoerde op eerder gepubliceerde oogstcijfers. De uienoogst in Nederland blijkt uiteindelijk bijna 200.000 ton lager.

Geurts en Van den Berg vragen de ministers onder meer hoe het kan dat keer op keer de uienoogst naar beneden wordt bijgesteld. Vrijwel elk jaar is sprake van een negatieve aanpassing. Ook willen zij weten of er inzicht is in welke impact de CBS-cijfers uiteindelijk hebben op de prijsvorming.

Boetes
Tot slot wijzen ze op de verplichting om deel te nemen aan de oogstraming van het CBS. Zij vragen Wiebes en Schouten om aan te geven hoeveel procent van de akkerbouwers meewerken en hoeveel boetes vanaf 2016 daadwerkelijk zijn uitgedeeld.

De reactie van de bewindslieden op deze Kamervragen wordt binnen drie weken verwacht.
Bron Nieuwe Oogst

Mogelijkheden om te handelen

Als  Broker bieden wij u de mogelijkheid om op de Matif te handelen in maaltarwe, mais en koolzaad. Om in deze producten te kunnen handelen kunnen wij voor u een rekening openen bij BinckBank.

Global commodities

Als Introducing Broker bieden wij u de mogelijkheid om in een scala van producten te handelen. Alle global commodities zijn via ons verhandelbaar. Om in deze producten te kunnen handelen kunnen wij voor u een rekening openen.

Fysieke markt

Nederland

Duitsland

Frankrijk

 

Contractspecificaties

MATIF (Parijs)
Contractgrootte: 50 ton
Handelstijden: 10.45 - 18.30u
Min. prijsverschil €0.25 (€12.50)
Notering € per 1000kg
   
CBOT (Chicago)
Contractgrootte: 5000 bushel
Handelstijden: 23.00 -20.00u
Min. prijsverschil $0.25 ($12.50)
Notering $-cent/bushel

 

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in Parijs

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in Chicago

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland

Het weer wereldwijd