FAO: Landbouwprijzen komende tien jaar laag

10 jan 2019 Global Commodities

De komende tien jaar zullen we met lage landbouwprijzen te maken krijgen. Dat voorspelt de FAO in zijn Agricultural Outlook 2018-2027. De wereldwijde vraag naar voedsel groeit nog wel, maar die groei neemt af, denkt de VN-voedsel- en landbouworganisatie.
De afgelopen jaren heeft vooral de stijgende Chinese vraag die groei aangejaagd, maar het land groeit niet meer zo snel. Die afnemende groei blijft het komende decennium aanhouden. Daarentegen zal de wereldwijde productie van voedsel met ongeveer 20 procent toenemen, waarbij de FAO vooral sterke groei verwacht uit Afrika, het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië.
Een afnemende groei van de vraag en een sterke productiegroei zal leiden tot lagere prijzen, voorspelt de FAO. Ook voor biobrandstoffen, een sector die de afgelopen tien jaar is gegroeid, verwacht de organisatie een afvlakkende vraag.
Meer vraag naar suiker en plantaardige olie
Het algemene beeld gaat echter niet op voor suiker en plantaardige olie. Met een groeiende verstedelijking groeit ook de vraag naar verwerkt voedsel en kant-en-klaar-voedsel, en dat leidt tot een nog stijgende vraag naar deze producten.
Voor bijna alle landbouwproducten ziet de FAO een concentratie binnen een stabiele groep van landen die die producten produceren. Deze hoge concentratie van productiebronnen maakt de wereldmarkten volatiel. Weers- en politieke invloeden kunnen zorgen voor aanbodschokken en daaruit volgende prijsschommelingen.
Bron Akkerwijzer

Mogelijkheden om te handelen

Als  Broker bieden wij u de mogelijkheid om op de Matif te handelen in maaltarwe, mais en koolzaad. Om in deze producten te kunnen handelen kunnen wij voor u een rekening openen bij BinckBank.

Global commodities

Als Introducing Broker bieden wij u de mogelijkheid om in een scala van producten te handelen. Alle global commodities zijn via ons verhandelbaar. Om in deze producten te kunnen handelen kunnen wij voor u een rekening openen.

Fysieke markt

Nederland

Duitsland

Frankrijk

 

Contractspecificaties

MATIF (Parijs)
Contractgrootte: 50 ton
Handelstijden: 10.45 - 18.30u
Min. prijsverschil €0.25 (€12.50)
Notering € per 1000kg
   
CBOT (Chicago)
Contractgrootte: 5000 bushel
Handelstijden: 23.00 -20.00u
Min. prijsverschil $0.25 ($12.50)
Notering $-cent/bushel

 

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in Parijs

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in Chicago

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland

Het weer wereldwijd