‘Goede kansen voor granen in mengvoermarkt’

9 mrt 2018 Global Commodities

Als alle voorspellingen over bevolkings- en welvaartsgroei uitkomen, stijgt het volume voergraan op de wereldwijde veevoermarkt in 2050 naar een niveau van 1.755 miljoen ton. Momenteel ligt het graanverbruik door de mengvoerindustrie op 1.017 miljoen ton.


Deze toename komt voort uit een verdere groei van de wereldbevolking en stijging van de welvaart in landen als India en China. „Vanaf 2050 zullen 36 van 98 onontwikkelde landen meer dan 50 kilo vlees per inwoner/per jaar consumeren”, aldus Cor Bruns (Sectorspecialist Food & Agri bij ING) op de Themadag Granen in Nijkerk. Omdat in Nederland de jaarlijkse vleesconsumptie per inwoner op 77 kilo ligt, lijkt ook nog verdere groei zeker niet uitgesloten
Grondstoffenvraag groeit
Om in deze mondiale vleesconsumptie te kunnen voorzien, zal de vraag naar grondstoffen op de mengvoermarkt fors groeien, zo luidde de conclusie van Bruns. Naast alle reeds toegepaste grondstoffen, wordt hiervoor ook gekeken naar nieuwe alternatieven. Zo zouden algen uiteindelijk tot 50 procent van de gebruikte soja kunnen vervangen. En bijproducten van de energieproductie kunnen in 2020 al 6 miljoen ton soja vervangen. Ook voedselafval (nu nog verboden) en insectmeel zijn hierbij in beeld. Maar ondanks alle eventuele plussen die hierin zijn te behalen - ook door het wereldwijd optimaliseren van teelten - blijven er volgens Bruns op de veevoermarkt goede kansen voor granen en oliezaden.
Bron Akkerwijzer

 

Mogelijkheden om te handelen

Als  Broker bieden wij u de mogelijkheid om op de Matif te handelen in maaltarwe, mais en koolzaad. Om in deze producten te kunnen handelen kunnen wij voor u een rekening openen bij BinckBank.

Global commodities

Als Introducing Broker bieden wij u de mogelijkheid om in een scala van producten te handelen. Alle global commodities zijn via ons verhandelbaar. Om in deze producten te kunnen handelen kunnen wij voor u een rekening openen.

Fysieke markt

Nederland

Duitsland

Frankrijk

 

Contractspecificaties

MATIF (Parijs)
Contractgrootte: 50 ton
Handelstijden: 10.45 - 18.30u
Min. prijsverschil €0.25 (€12.50)
Notering € per 1000kg
   
CBOT (Chicago)
Contractgrootte: 5000 bushel
Handelstijden: 23.00 -20.00u
Min. prijsverschil $0.25 ($12.50)
Notering $-cent/bushel

 

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in Parijs

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in Chicago

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland

Het weer wereldwijd