LTO roept Kamer op tot actie richting gewasbescherming

8 sep 2017 Global Commodities

Zonder het behoud van een effectief maatregelen- en middelenpakket verliest de Nederlandse land- en tuinbouw haar wereldwijde vooraanstaande positie. Door onvoldoende innovatie in de huidige regelgeving en het beleid zal het ver doorgevoerde groene gewasbeschermingssysteem geen stand meer houden. Deze noodkreet slaken LTO Nederland en LTO Glaskracht in een gezamenlijk manifest dat ze deze week hebben gestuurd naar alle Tweede Kamer land- en tuinbouw woordvoerders.
Door onvoldoende innovatie in de huidige regelgeving en het beleid houdt het ver doorgevoerde groene gewasbeschermingssysteem in de Nederlandse land- en tuinbouw geen stand. Volgens LTO staan duizenden Nederlandse land- en tuinbouwondernemers met hun rug tegen de muur, omdat ze hun gewassen bijna niet meer vrij krijgen van ziekten en plagen. LTO stelt dat groene gewasbescherming steeds meer in de knel komt door bureaucratie en een steeds ongelijker Europees speelveld. Het nationale beleid en regelgeving vergroot de ongelijkheid van het speelveld binnen de EU. Hierdoor verliest Nederland haar wereldwijde vooraanstaande positie ook op het vlak van (groene) gewasbescherming.

Effectief maatregelen- en middelenpakket
In het manifest legt LTO uit dat geïntegreerde gewasbescherming een belangrijke en complexe uitdaging vormt voor de land- en tuinbouw. Samen met de overheid, het bedrijfsleven en kennispartijen investeren groente- en sierteeltketens continu in het verder terugdringen van de milieubelasting bij het telen van duurzame en gezonde producten. Ook de markt vraagt hierom. Randvoorwaarde daarbij is het behoud van een effectief maatregelen- en
middelenpakket. Deze randvoorwaarde dreigt weg te vallen. De mogelijkheden om een gezond gewas te telen, nemen hierdoor in rap tempo af – zodanig dat inmiddels in meerdere teelten het voortbestaan van de duurzame teeltwijze acuut wordt bedreigd.

Minder bureaucratie
Hoewel bovenstaande ontwikkelingen deels ingegeven zijn door Europees beleid, signaleren wij mogelijkheden voor de Nederlandse overheid om binnen deze kaders het handelingsperspectief voor ondernemers op korte termijn te verbeteren, zonder daarbij concessies te doen aan onze gemeenschappelijke ambities tot verduurzaming. Deze oplossingen zijn vooral te vinden in minder bureaucratie en beter aansluitende regelgeving.

Oplossingen
Voor nu draagt LTO een zestal oplossingen aan. Ze wil behoud van laag risico-toepassingen en een versnelde en vereenvoudigde toelating van laag-risico producten. Daarnaast bij toelatingen/vrijstellingen het laten meewegen van Duurzaam teeltsysteem (IPM) en een eenvoudige wetgeving t.b.v. toelatingen van kleine toepassingen. Verder wil LTO biociden behouden om middels hygiëne ziekten en plagen te voorkomen. Ook roept ze de regering op om de ruimte te benutten die de bestaande EU-wetgeving biedt. LTO roept de regering en de Tweede Kamer dringend op om de knelpunten te erkennen en verantwoordelijkheid te nemen in het realiseren van oplossingen. Aangepast beleid van de ministeries van EZ en I&M is volgens LTO nodig om voor NVWA en Ctgb heldere kaders te scheppen om de aangedragen punten in de praktijk mogelijk te maken.

Bron Akkerwijzer

Mogelijkheden om te handelen

Als  Broker bieden wij u de mogelijkheid om op de Matif te handelen in maaltarwe, mais en koolzaad. Om in deze producten te kunnen handelen kunnen wij voor u een rekening openen bij BinckBank.

Global commodities

Als Introducing Broker bieden wij u de mogelijkheid om in een scala van producten te handelen. Alle global commodities zijn via ons verhandelbaar. Om in deze producten te kunnen handelen kunnen wij voor u een rekening openen.

Fysieke markt

Nederland

Duitsland

Frankrijk

 

Contractspecificaties

MATIF (Parijs)
Contractgrootte: 50 ton
Handelstijden: 10.45 - 18.30u
Min. prijsverschil €0.25 (€12.50)
Notering € per 1000kg
   
CBOT (Chicago)
Contractgrootte: 5000 bushel
Handelstijden: 23.00 -20.00u
Min. prijsverschil $0.25 ($12.50)
Notering $-cent/bushel

 

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in Parijs

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in Chicago

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland

Het weer wereldwijd