Minder weerstress tempert tarweprijs

13 apr 2018 Granen update

Chicago - In het WASDE-rapport van afgelopen dinsdag werd de mondiale tarwevoorraad verhoogd met bijna 3 mln. ton tot een recordhoogte van 271,22 mln. ton. De impact van deze data kreeg de afgelopen dagen meer impact op de tarwenotering nu ook neerslag in de Plains de ‘droogtestress’ die de noteringen opstuwden, vermindert. Tegenvallende wekelijkse exportcijfers gaf donderdag nog een extra negatief zetje aan de markt.
Maïs blijft redelijk stabiel. WASDE verlaagde zowel de mondiale productie als wel de consumptie. De spotmaand mei schommelt de laatste weken tussen 380-390 dollarcent. Maar hoe anders vergaat het soja. De bonen zijn zeer bewegelijk. Argentinië , de derde grootste sojaproducent, verlaagt bijna wekelijks de opbrengstprognose. Na de publicatie van WASDE met een verlaging van 7 mln. ton tot 40 mln. ton kwam Rosario Grain Exchange al met de volgende downgrade naar 37 mln. ton. Argentinië is werelds grootste exporteur van sojameel. Argentijnse crushers hebben afgelopen week al bonen in de VS gekocht. Bovendien zijn de sojabonen een speelbal geworden in de handelsoorlog tussen de VS en China. Grootgebruiker China dreigt met een importheffing van 25% voor de bonen uit de VS.
Parijs - Matif volgt de beweging van Chicago. Inherent aan de ontwikkeling is de aandacht die de trage Europese export weer krijgt. De Europese Commissie meldt  dat de uitvoer van zachte tarwe in de periode 1 juli 2017 tot en met 10 april 2018 slechts 15,25 mln. ton is. Fors  onder de 20 mln. ton van vorig jaar.
Rusland heeft zijn export goed op stoom. WASDE verhoogde de verwachting met 1 mln. ton totn 38,5 mln. ton. Het Russische ministerie van Landbouw verwacht een export te realiseren van 40 mln. ton tarwe. De relatief zwakke roebel maakt de Russische tarwe nog competitiever op de exportmarkt.

Matif tarwe mei €165,50 (-€1,00)
Chicago tarwe mei $481,00 (-$7,00)
Rouen fysiek €158,75 (-€1,00)
JB © De Vries& Westermann B.V.
 

 

Mogelijkheden om te handelen

Als  Broker bieden wij u de mogelijkheid om op de Matif te handelen in maaltarwe, mais en koolzaad. Om in deze producten te kunnen handelen kunnen wij voor u een rekening openen bij BinckBank.

Global commodities

Als Introducing Broker bieden wij u de mogelijkheid om in een scala van producten te handelen. Alle global commodities zijn via ons verhandelbaar. Om in deze producten te kunnen handelen kunnen wij voor u een rekening openen.

Fysieke markt

Nederland

Duitsland

Frankrijk

 

Contractspecificaties

MATIF (Parijs)
Contractgrootte: 50 ton
Handelstijden: 10.45 - 18.30u
Min. prijsverschil €0.25 (€12.50)
Notering € per 1000kg
   
CBOT (Chicago)
Contractgrootte: 5000 bushel
Handelstijden: 23.00 -20.00u
Min. prijsverschil $0.25 ($12.50)
Notering $-cent/bushel

 

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in Parijs

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in Chicago

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland

Het weer wereldwijd