USDA publiceerde negatieve cijfers voor het graancomplex

13 sep 2018 Granen update

Het maandelijkse rapport van de USDA over de mondiale productie, consumptie en voorraden, het WASDE-rapport, heeft altijd veel invloed op de beurzen. Het WASDE wordt omarmt maar ook bekritiseerd. Met name bij afwijkende cijfers, ten opzichte van de algemene verwachting, worden de cijfers kritisch beoordeeld.

Tarwe - Met enige verbazing van de graanhandel publiceerde de USDA een toename van de wereldwijde productie door een aantal onverwachte cijfers. Enerzijds door het opwaarderen van de Russische productie met 3 mln. ton en de toename met 2,7 mln. ton van Indiase productie naar een recordniveau van 99,7 miljoen ton . Aan de andere kant, de Europese productie is niet naar beneden herzien. Voor Canada en Australië waren de afwaardering minder fors dan de prognoses.
Aan de exportkant is het merkwaardig dat Rusland op 35 mln. ton blijft staan. Volgens het Russische ministerie van Landbouw, kan deze export worden beperkt tot 25-30 mln. ton. Niettemin, met het oog op de WASDE-cijfers wordt het momenteel moeilijker om te anticiperen op een dergelijke lage export.
Uiteindelijk zijn de eindvoorraden gestegen met meer dan 2 mln. ton tot 261,29 mln. ton.

Mais - De USDA besloot om de  opbrengst per hectare (yield)  in de VS te corrigeren van 178.4 bu/acre in augustus naar  181,3 bu/acre.  De markt anticipeerde op een ongewijzigde yield. 
Wereldwijd had de aanpassing van de Amerikaanse productie een positief effect op de  wereldproductie. Maar ook een positieve herziening van de EU-productie van 1 mln. ton droeg er toe bij dat de productie steeg met 8 mln. ton tot 1069 mln. ton. Dankzij een toename van de consumptie met ruim 7 mln. ton bleef de balans redelijk in evenwicht.

Soja - Ook de yield in de VS voor soja werd positief gecorrigeerd waardoor de productie in de VS met een kleine 3 mln. ton steeg tot 127,7 mln. ton. Aan de consumptiezijde waren er slechts kleine mutaties waardoor de zogenaamde eindvoorraden stegen met 2,3 mln. ton tot 108.3 mln. ton.

© De Vries & Westermann. B.V.
 

Mogelijkheden om te handelen

Als  Broker bieden wij u de mogelijkheid om op de Matif te handelen in maaltarwe, mais en koolzaad. Om in deze producten te kunnen handelen kunnen wij voor u een rekening openen bij BinckBank.

Global commodities

Als Introducing Broker bieden wij u de mogelijkheid om in een scala van producten te handelen. Alle global commodities zijn via ons verhandelbaar. Om in deze producten te kunnen handelen kunnen wij voor u een rekening openen.

Fysieke markt

Nederland

Duitsland

Frankrijk

 

Contractspecificaties

MATIF (Parijs)
Contractgrootte: 50 ton
Handelstijden: 10.45 - 18.30u
Min. prijsverschil €0.25 (€12.50)
Notering € per 1000kg
   
CBOT (Chicago)
Contractgrootte: 5000 bushel
Handelstijden: 23.00 -20.00u
Min. prijsverschil $0.25 ($12.50)
Notering $-cent/bushel

 

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in Parijs

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in Chicago

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland

Het weer wereldwijd