Veel tarweregio's kampen met weinig neerslag

12 jun 2018 Granen update

De USDA publiceert dinsdag weer haar maandelijkse WASDE-rapport (analyse van de productie, consumptie en voorraden). De internationale graanhandel of beter de termijnbeurzen  nemen meestal enige reserve in acht in de aanloop van het rapport.  Voor de oude campagne worden er geen grote mutaties verwacht. Wel kunnen de tarwe eindvoorraden voor bijvoorbeeld VS en EU worden opgewaardeerd als gevolg van tegenvallende exportcijfers. Voor de nieuwe oogst is het spannender. In een aantal exportlanden kampen de oogsten met te weinig neerslag voor een goede oogst. De exportlanden zijn spelbepalers voor de internationale prijsevolutie.
Chicago leunt sterk op de graanontwikkeling in de Plains. Te weinig neerslag in het midden van de VS heeft conditie van de wintertarwe sterk onder druk gezet. Wekelijks wordt in het zogenaamde Crop Progress de stand gemonitord. Bij het sluiten van de beurs waren de nieuwe cijfers nog niet bekend.
De graanopbrengsten in de EU worden inmiddels ook afgewaardeerd. Met name in noord en centraal Europa valt er al weken te weinig neerslag. Het Duitse Bauern Verband verwacht voor Duitsland een tarweopbrengst van 22,9 mln. ton ( -1,6 mln. tn y/y). Coceral verlaagde de Europese tarwe met 2% tot 139 mln. ton.
Analisten verwachten een lagere Russische opbrengst. In Siberië en de Oeral is het te koud en nat voor de zomertarwe terwijl de regio’s rond de Zwarte Zee te droog en warm zijn voor de wintertarwe. SovEcon kwam in haar laatste update tot een graanopbrengst van 119,5 mln. ton. Twee weken geleden verwachte SovEcon nog 126,2 mln. ton te oogsten.
Oekraïne verwacht een graanreductie tussen 15 tot 30%.
Australië sluit de rij met weersentimenten. Ook down under zijn hoge temperaturen en te weinig neerslag reden voor de zorgen voor de opbrengsten.

JB © De Vries & Westermann B.V.
 

 

Mogelijkheden om te handelen

Als  Broker bieden wij u de mogelijkheid om op de Matif te handelen in maaltarwe, mais en koolzaad. Om in deze producten te kunnen handelen kunnen wij voor u een rekening openen bij BinckBank.

Global commodities

Als Introducing Broker bieden wij u de mogelijkheid om in een scala van producten te handelen. Alle global commodities zijn via ons verhandelbaar. Om in deze producten te kunnen handelen kunnen wij voor u een rekening openen.

Fysieke markt

Nederland

Duitsland

Frankrijk

 

Contractspecificaties

MATIF (Parijs)
Contractgrootte: 50 ton
Handelstijden: 10.45 - 18.30u
Min. prijsverschil €0.25 (€12.50)
Notering € per 1000kg
   
CBOT (Chicago)
Contractgrootte: 5000 bushel
Handelstijden: 23.00 -20.00u
Min. prijsverschil $0.25 ($12.50)
Notering $-cent/bushel

 

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in Parijs

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in Chicago

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland

Het weer wereldwijd