Wisselkoers euro/dollar stuurt graannoteringen aan

12 jan 2018 Granen update

Chicago  - De wekelijkse cijfers van de Export Sales soft commodity’s viel voor tarwe tegen. Met slechts 71.500 ton bleef de Sales ver onder het verwachte volume van 250/450k ton. Chicago pareerde deze negatieve input doordat de wisselkoers euro/dollar donderdag steeg met ruim 0,8% naar 1,2045 als gevolg van de sterke economische groei in de EU.
Sojabonen sloot voor de maand januari weer lager op $940 per bushel, het laagste niveau sinds 4 maanden. De handel speelt in op de verwachting van een negatieve rapportage voor de bonen in het Wasde-rapport voor vrijdag a.s. Als gevolg van een te laag exporttempo zullen de Amerikaanse voorraden toenemen. Derhalve anticipeert de beurs op toenemende voorraden van de bonen. Maar ook de Braziliaanse oogstverwachting 2017/18 van meer dan 110 mln. ton is niet positief voor de prijsontwikkeling. Daar komt nog bij dat de weerberichten in Argentinië meer neerslag voorspellen. Het land kampt in diverse soja-regio’s met te droge omstandigheden waardoor het zaaien van de bonen vertraagd wordt en er ‘weerstress’ in de bonen werd betaald.

Parijs - De positieve ondersteuning door de wisselkoers euro/dollar voor Chicago had een omgekeerd effect voor de Europese euro gerelateerde export commodity’s. Een dure euro maakt de exportpositie van de Europese goederen, in de competitieve wereldmarkt, zwakker.

Oekraïne  - Het markbureau UkrAgroConsult verwacht een lagere gemiddelde tarweopbrengst 2018/19 naar 4,11 ton per hectare. De productie zal dan uitkomen op 25,1 mln. ton (-1 mln. ton y/y). Ondanks eerdere berichten van een groter areaal en de goede staat van de wintertarwe, is toch 14% van het areaal in een slechte conditie waardoor de opbrengsten wel eens lager kunnen uitvallen dan aanvankelijk werd verwacht.

Matif tarwe maart €159,50 (-€1,50)
Fysiek Rouen €153,50 (+€0,50)
Euro/Dollar 1,2045 (+0,80%)

JB © De Vries & Westermann B.V.
 

Mogelijkheden om te handelen

Als  Broker bieden wij u de mogelijkheid om op de Matif te handelen in maaltarwe, mais en koolzaad. Om in deze producten te kunnen handelen kunnen wij voor u een rekening openen bij BinckBank.

Global commodities

Als Introducing Broker bieden wij u de mogelijkheid om in een scala van producten te handelen. Alle global commodities zijn via ons verhandelbaar. Om in deze producten te kunnen handelen kunnen wij voor u een rekening openen.

Fysieke markt

Nederland

Duitsland

Frankrijk

 

Contractspecificaties

MATIF (Parijs)
Contractgrootte: 50 ton
Handelstijden: 10.45 - 18.30u
Min. prijsverschil €0.25 (€12.50)
Notering € per 1000kg
   
CBOT (Chicago)
Contractgrootte: 5000 bushel
Handelstijden: 23.00 -20.00u
Min. prijsverschil $0.25 ($12.50)
Notering $-cent/bushel

 

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in Parijs

Klik hier voor de volledige
contractspecificaties in Chicago

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland

Het weer wereldwijd